Analitičari: Rusi masovno šalju konvoje Lukašenku. Moćni brod stigao u Crno more

Foto: EPA

INSTITUT za proučavanje rata objavio je najnoviju analizu situacije u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

Geolocirane slike pokazuju da su ruske snage vjerojatno zauzele Ozarianivku (selo oko 15 km jugozapadno od Bahmuta) oko 27. i 28. studenog. Više ruskih izvora tvrdi da su ruske snage također zauzele Kurdiumivku (13 km jugozapadno od Bahmuta), Kliščijivku (7 km jugozapadno od Bahmuta), Andrijivku (10 km jugozapadno od Bahmuta), Zelenopilliju (13 km južno od Bahmuta), Pidhorodne (5 km sjeveroistočno od Bahmuta) i Spirne (30 km sjeveroistočno od Bahmuta) s namjerom da se Bahmut okruži s juga i istoka.

U ovom trenutku ne postoje dokazi koji podupiru ove tvrdnje. Međutim, čak i ako su ruske snage doista uspjele preuzeti kontrolu nad naseljima južno od Bahmuta, ti dobici ne ugrožavaju kritične rute T0513 (Bakhmut-Siversk) i T0504 (Bakhmut-Kostyantynivka), koje služe kao glavne ukrajinske kopnene linije komunikacije (GLOCs ) u Bahmut. 

Postoji i mreža manjih seoskih cesta koje se povezuju s Bahmutom preko sjeverozapada grada. Ruski položaji najbliži Bahmutu u Kliščijivki i Pidhorodneu vode izravno u pripremljenu ukrajinsku obranu u Bahmutu i njegovim zapadnim i sjevernim satelitskim selima. 

Ruske snage u Kliščijivki, da bi dalje napredovale, morale bi prijeći tri kilometra polja s malo zaklona i prikrivanja. Ruske trupe, u sadašnjem degradiranom stanju, vjerojatno neće moći brzo izvršiti ovu zadaću.  Financijer Wagner grupe Jevgenij Prigožin sam je u listopadu primijetio da Wagnerove snage koje djeluju u području Bahmuta napreduju samo 100-200 metara dnevno. 

Raspoređivanje u Bjelorusiji

Nedavna raspoređivanja ruskih snaga u Bjelorusiju u studenom vjerojatno su dio ruskih napora da povećaju ruske kapacitete za obuku i provedu informacijsku operaciju usmjerenu na Ukrajinu i Zapad - da se ne pripremaju ponovno napasti Ukrajinu sa sjevera. 

Neovisna bjeloruska promatračka organizacija Projekt Hajun izvijestila je da su ruske snage prebacile 15 Tor-M2 raketnih sustava zemlja-zrak i 10 komada neodređene inženjerske opreme prema Brestu. Ovi rasporedi vjerojatno podupiru ruske napore obuke i ne pripremaju se za borbu iz Bjelorusije.

Ukrajinski Glavni stožer izvijestio je jučer da procjenjuje da će ruske snage prebaciti neke jedinice iz Bjelorusije u neodređeno područje nakon što postrojbe "steknu borbene sposobnosti". 

Kremlj također vjerojatno nastoji iskoristiti ovo raspoređivanje ruskih snaga u Bjelorusiji kao informacijsku operaciju za fiksiranje ukrajinskih snaga oko Kijeva kako bi se spriječilo njihovo korištenje na jugu i istoku. Malo je vjerojatno da će bjeloruske snage napasti Ukrajinu.

Rusi pripremaju novi val napada

Ruske snage vjerojatno se pripremaju pokrenuti novi val raketnih napada diljem Ukrajine u narednom tjednu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je u svom noćnom obraćanju da ruske snage pripremaju novi val udara.

Glasnogovornica južnog operativnog zapovjedništva Ukrajine Natalija Humenjuk primijetila je da je dodatni ruski nosač projektila jučer stigao u Crno more što je Humenjuk opisala kao pokazatelj priprema za ponovni val masovnih raketnih napada tijekom sljedećeg tjedna. 

Ruski vojni blogeri također tvrde da trenutna ruska grupacija zrakoplovstva i mora znači da će ruske snage izvesti još jednu seriju raketnih napada u nadolazećim danima.
 

Pročitajte više