Šljam s dosjeom ubio je Luku (22) na ulici. Splićani idu na prosvjed

Foto: Udruga Anđeli

OSUMNJIČENOM za ubojstvo 22-godišnjeg Luke Bančića, 31-godišnjem Anti Rušiću, sudac istrage odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela.

"Utvrđena je osnovana sumnja da je 31-godišnjak počinio kazneno djelo ubojstva na štetu 22-godišnjaka. On je noćas predan pritvorskom nadzorniku i protiv njega se podnosi prijava nadležnom županijskom odvjetniku u Splitu", rekla je Željka Radošević iz PU splitsko-dalmatinske.

Kako se doznaje, Rušić se branio šutnjom, a sudit će mu se za obično ubojstvo, za koje zakon propisuje kaznu od 5 do 20 godina zatvora. Ni policija ni DORH nisu iz prikupljenih dokaza ovaj slučaj definirali kao teško ubojstvo iz koristoljublja.

Udruga Anđeli organizira prosvjed

Zbog ubojstva Luke Bančića splitska udruga Anđeli najavila je organiziranje mirnog prosvjednog skupa u srijedu ispred Županijskog suda u Splitu pod nazivom "Danas Luka, sutra Ja". Prosvjed će se održati u 16 sati.

Privatna grupa u kojoj se organizira prosvjed u samo pet sati od svog osnutka prikupila je oko 1500 članova.

Udruga Anđeli je na društvenim mreža objavila plakat na kojem piše "Tko je iduća žrtva pravosudnog sustava?"

Na plakatu se nalaze i pitanja: "Čije je dijete iduće?", "Tko pušta ubojice da šetaju ulicama?", "Koliko potencijalnih ubojica šeta našim ulicama?", "Zašto ne vratite ovlasti policiji?", "Gdje je kaznena odgovornost?", "Imaju li suci djecu?".

Inače, Anđeli su udruga roditelja za djecu najteže tjelesne invalide i djecu s teškoćama u razvoju.

Ubojica iz Splita krao Bajadere i vino. Njegov brat opljačkao gradonačelnika

Braća Ante i Frane Rušić bili su česti gosti Općinskog suda u Splitu, piše Dalmatinski portal. Mlađi brat Ante, koji je osumnjičen za ubojstvo, osuđen je na uvjetnu kaznu od 10 mjeseci zatvora zbog krađe u trgovini u Ulici Ljube Karamana u Splitu.

Ukrao je nekoliko paketa Bajadere, bocu Plavca i dva pakiranja Nescafea. Dvije godine prije toga osuđen je jer se provozao na tuđem motociklu. Protiv Frane se vodilo desetak postupaka na sudu, uključujući i onaj za krađu stvari iz dvorišta bivšeg gradonačelnika Andre Krstulovića Opare. 

Bratu rad za opće dobro zbog šaranja po zgradi HNK

Popeo se preko zida, dok mu je pomagač čuvao stražu na ulici, i ukrao dva produžna kabela, peraje te set alata. Šteta je procijenjena na tri tisuće kuna. Uglavnom je osuđivan na uvjetne kazne pa tako i u slučaju krađe torbice sa 100 eura i 300 kuna. 

Prvo je prišao ženi na kolodvoru, preko puta kuće, i zamolio ju da mu da nešto novca. Ona mu je dala, a on je iskoristio priliku i uzeo joj torbicu. Šteta je bila 146 eura. U Ulici Domovinskog rata odvezao je tuđi moped, no policija ga je brzo pronašla i uhitila. 

Zbog toga je osuđen na šest mjeseci zatvora. Šarao je i po zgradi splitskog HNK, zbog čega je morao odraditi rad za opće dobro. Prije deset godina na fasadi kazališta je ispisao: "Punk is not dead" i "Daje se na znanje, pankeri će opet napraviti s*anje".

Lukin otac: Toliko koliko smo ga svi voljeli, to srce je toliko i voljelo nas...

Jučer su Splićani palili svijeće uz Lukinu fotografiju podno Torcidinog murala.

Lukin otac na Facebooku se jučer oprostio od sina dirljivom porukom.

"Jednog lijepog dana Katija i Toni su spojili srca i silno se zavoljeli, od tog zajedničkog srca stvorili su srce koje je veliko kao kuća, ma šta kuća, veliko kao svemir, i svemir je malen za to srce. To je srce u kojem je bilo mjesta za sve. 

Toliko koliko smo ga svi voljeli, to srce je toliko i voljelo nas. To srce je kucalo u predivnom tijelu našeg predivnog djeteta. Luka mu je bilo ime, kao sigurna luka za sve, kao luka mira, ljubavi, mirisa, molitve... 

Što je bitno i najbitnije kao luka jednostavnosti, luka u kojoj si mogao biti samo privezan konopima za obalu i ništa, ništa zboriti ni riječi izustiti, njegov osmijeh je sve rekao. Veliko njegovo srce će zauvijek biti tu među nama. Kako je Oliver pjevao: Trag u beskraju, to je taj trag, neizbrisivi trag koji je ostavio za sobom. Hvala vam svima od srca za sve lijepe riječi, misli, podrške, molitve, suze, zagrljaje, pomoći...", napisao je Lukin otac.

 

Pročitajte više