Sloboda govora: Europski sud za ljudska prava ukinuo kaznu izrečenu zbog poricanja genocida

Screenshot: YouTube

EUROPSKI sud za ljudska prava (ECHR) je presudio da osuda turskog političara koji je poricao i osporavao genocid Armenaca nije valjana, javlja BBC.

Suci su s 10 glasova za i 7 protiv odvagnuli da presuda za rasnu diskriminaciju izrečena Dogu Perinceku u 2007. godini u Švicarskoj krši njegovo pravo na slobodu govora.

Perincek je rekao da su tvrdnje o genocidu nad Armencima "velika debela laž", a ECHR je ocijenio da njegova izjava ne predstavlja poziv na "mržnju i netoleranciju".

Pitanja od javnog interesa

Predsjednik turske ljevičarske Patriotske stranke je u nizu tiskovnih konferencija u 2005. godini optužio zapadne zemlje i Carsku Rusiju da su namjerno poticale napetosti između muslimana i Armenaca kako bi potkopale Otomansko carstvo uz tvrdnje da masovna ubojstva u 1915. godini nisu osmišljena ili provođena s ciljem etničkog čišćenja.

ECHR je presudio da njegove izjave o genocidu predstavljaju pitanja od "javnog interesa" i da se ne mogu protumačiti kao narušavanje dostojanstva armenske zajednice do točke koja zahtjeva kazneni postupak.

Sud je podcrtao razliku između poricanja genocida i nijekanja holokausta, rekavši da se potonje uvijek može smatrati formom poticanja na rasnu mržnju u pojedinim zemljama.

"Kažnjen zbog mišljenja"

Poricanje masovnog ubojstva Armenaca je nezakonito u Švicarskoj, Cipru, Slovačkoj i Grčkoj. Turska već desetljećima odbacuje navode o genocidu 1.5 milijuna Armenaca i tvrdi da je ubijeno pola milijuna ljudi.


ECHR je prosudio i presudio da je švicarski sud kaznio Perinceka "jednostavno zbog izražavanja mišljenja koje je suprotno od onog uvriježenog u Švicarskoj", a odluka je konačna i obvezujuća za sve članice Vijeća Europe. 

ECHR je rekao da odluka i ocjena je li nad Armencima počinjen genocid ostaje na drugim, međunarodnim sudovima.

Švicarska vlada će proučiti presudu i procijeniti je li potrebna izmjena autohtonih zakona protiv rasizma.

Pročitajte više