Slobodan Milošević možda ostaje bez jedne vile

ŠEST i pol godina otkako je tadašnji predsjednik SRJ, a sada haški uhićenik Slobodan Milošević nezakonito došao do svoje druge kuće na Dedinju, u elitnom beogradskom naselju, u Užičkoj ulici 34 , država traži da mu se ta vila oduzme.

Kako piše dnevnik "Blic" od ponedjeljka, Drugi općinski sud u Beogradu zakazao je za 29. prosinca raspravu o sudbini vile u Užičkoj 34. na zahtjev javnog pravobranitelja koji traži da se proglase ništavnim svi ugovori kojima je bivši predsjednik SRJ upisan kao vlasnik vile u Užičkoj.

Do te vile Milošević je došao falsificirajući dokumente samo dva dana prije početka NATO-ova bombardiranja SRJ 1999. godine, navodi "Blic".

Drugi općinski sud, koji je poslije smjene vlasti 5. listopada 1999. oduzeo Miloševiću tu vilu, utvrdio je da je Milošević kuću u Užičkoj 34 kupio pod povoljnijim uvjetima, kao da prvi put rješava stambeno pitanje.

Činjenice međutim pokazuju da je on ranije već bio otkupio vilu u Tolstojevoj 33, u koju se uselio i gdje je stalno prijavljen otkako je prvi put izabran za predsjednika Srbije, premda je i to bilo suprotno zakonu koji zabranjuje otkup rezidencija u državnom vlasništvu.

Zakon o stanovanju također zabranjuje da netko zakupi ili otkupi kuću ili stan ako već ima kuću ili stan u vlasništvu.

Presuda Drugog općinskog suda o oduzimanju vile ukinuta je odlukom Vrhovnog suda 2004. godine i slučaj je formalno vraćen na ponovno odlučivanje u Drugi općinski sud. Vraćanje kuće Miloševiću bio je zapravo prvi potez koji je najavio otvaranje kruga abolicija za članove obitelji Milošević, piše "Blic".

Milošević je za spomenutu vilu na Dedinju, u Užičkoj ulici, platio nešto manje od devet tisuća tadašnjih njemačkih maraka a ona realno vrijedi nekoliko stotina tisuća eura.

U beogradskim kuloarima te nekim medijima ovih se dana moglo čuti da Miloševići planiraju prodati svoje nekretnine jer se navodno ne namjeravaju vratiti u Srbiju.

Pročitajte više