Slobodan Stojković: Naređeno mi je da snimim zločin u Srebrenici

SLOBODAN STOJKOVIĆ, snimatelj odgovoran za snimanje pogubljenja šestorice srebreničkih Muslimana u srpnju 1995. godine kod Trnova, izjavio je kako mu je bilo naređeno da snimi taj zločin, izvještava srpski "Blic".

Kako je kazao Stojković, naredbu da snimi pogubljene izdao mu je narednik "Škorpiona" Slobodan-Boca Medić. Također je kazao kako su često morali snimati aktivnosti jedinice na terenu kako bi narednik Boca imao snimke za uspomenu. Dana kada je snimka pogubljenja šestorice srebreničkih Muslimana nastala, narednik mu je rekao "Idi to snimi". Na snimateljev upit što će snimati, Boca mu je navodno odgovorio "Vidjet ćeš".

Na putu iz Trnova, iz kojega su zajedno sa Stojkovićem krenuli i ostali pripadnici "Škorpiona" Milorad Momić, Slobodan Davidović, Pera Petrašević te Aleksandar Medić, Stojković je primjetio kako je baterija u kameri prazna. Branislav Medić, koji je tijekom vožnje Stojkovića izvjestio o tome da se u kamionu nalaze zarobljenici iz Srebrenice te kako ih se treba likvidirati, vratio se u Trno po novu bateriju. Za to vrijeme Stojković je uz staru bateriju uspio snimiti izlazak zarobljenika iz kamiona, kojima je po izlasku naređeno na legnu na tlo.

"Blic" prenosi i Stojkovićev detaljan opis pogubljenja šestorice zatvorenika, a u kojemu snimatelj navodi kako je Aleksandar Medić ispitivao zarobljenike dok su ležali potrbuške na tlu. "Jednoga od njih Aleksandar Medić upitao je jeli ikada spavao sa ženom, a nakon što mu je ovaj odgovorio da nije, Medić mu je rekao da ni neće. Mislim da su trojica zarobljenika bili ranije zlostavljani, budući su imali podljeve ispod očiju", navodi Stojković u svojoj izjavi.

Nakon što se Branislav Medić vratio sa novom baterijom, sa zarobljenicima su krenuli prema obližnjoj livadi. "Pera Petrašević naredio je jednom zarobljeniku da iskorači i počeo je pucati u njega. Zatim su pucali i ostali, a ja sam sve to snimio. Na livadi su ubijena četiri zarobljenika, dok su dvojicu likvidirali u obližnjoj vikendici. Ta dvojica su prethodno prenijela do vikendice leševe svojih sunarodnnjaka. Jedan zarobljenik je u vikendici ugledao posudu s vodom te upitao može li popiti tu vodu, što mu je Petrašević dozvolio" - navodi se u nastavku Stojkovićeve izjave.

Po povratku u vojničku bazu Slobodan Boca-Medić naredio je Stojkoviću da video zapis pogubljenja preda snimatelju Dušku Kosanoviću.

Samo nekoliko dana ranije zločin kod Trnova priznao je i Pera Petrašević, jedan od izvršitelja pogubljenja, a kojega i Stojković navodi u svojoj izjavi. "Pred Bogom sam sigurno kriv, a jesam li kriv zato što sam izvršio naređenje, to će Sud procijeniti." - izjavio je Petrašević pred Sudom za ratne zločine.

Petrašević je za ovaj zločin, čija je snimka prikazana i na televiziji, također optužio svog bivšeg narednika Slobodana - Bocu Medića. Petrašević je u svom svjedočenju naveo i to kako je naredbu izvršio iz razloga što je "odgojen tako da nikada u životu nije odbio naređenje". "Boca je bio strog narednik. Jednom je prilikom jedan vojnik prigovorio njegovu naređenju, pa su ga ošišali na ćelavo" - objasnio je Petrašević svoj tadašnji strah od narednika Boce.

Od početka suđenja 20. prosinca, Petrašević je svoju obranu temeljio na šutnji, dok je narednik Slobodan Boca-Medić tvrdio kako nikada nije izdao naređenje da se muslimanski zarobljenici likvidiraju.

Podsjećamo, tužilaštvo u Srbiji optužilo je pet članova paravojne formacije Škorpioni za ubojstvo šestorice bosanskih Muslimana u okolini Srebrenice u ljeto 1995. godine. Među ubijenima bili su sedamnaestogodišnji muslimanski mladići Safet Fejzić i Azmir Alishpahić, kao i tridesetšestogodišnji Sadik Saltić, dok identitet ostale trojice još uvijek nije poznat.

B.S.

Pročitajte više