Slobodna Dalmacija: Kutli odgođeno suđenje jer šef Uljudbenog pokreta sređuje politički azil u Sloveniji

NI DANAS nije započelo suđenje Miroslavu Kutli i ostalima u slučaju Slobodne Dalmacije i Kaštelanske rivijere. Kutle je došao, ali nije došlo troje optuženika. Bivši direktor Slobodne Dalmacije Ante Bušić ispričao se zdravstvenim tegobama, ima potvrdu Klinike Kalajžić o vrtoglavicama i problemima sa uhom nakon operacije. Član Nadzornog odbora Kaštelanske rivijere Nikola Piasevolli oporavlja se, pak, u lječilištu u Topuskom i ostat će tamo još neko vrijeme.

Predsjednik Hrvatske uljudbenog pokreta Tomislav Dragun, preko kojeg je išla većina spornih transakcija, izvijestio je suca Vladu Živaljića da nikako ne može doći do splitskog Županijskog suda, jer u Ljubljani sređuje politički azil u Sloveniji.

"Kutle je dobar čovjek, tisuće je hranio, nikome nije dao otkaz"

"Ja stalno dolazim", kratko je komentirao Kutle još jednu odgodu suđenja. Nije htio o slučaju. "Prerano je još", kaže. Puno je rječitija bila Dubravka Vučković, direktorica Kaštelanske rivijere. "Kutle je dobar čovjek, tisuće je hranio, nikome nije dao otkaz, a sada ga proganjanju oni koji su uništili državu i HDZ koji smo osnovali", žestila Vučkovićka, mašući papirom s podrškom sindikata i radnika te spomenicom Domovinskog rata.

Kao što je poznato, splitski Županijski sud obustavio je kazneni postupak 2005. godine nakon razmatranja prigovora na optužnicu. Vrhovni sud bio je drugačijeg mišljenja. Prije nešto manje od godinu dana naloženo je suđenje, koje zbog neodazivanja optuženika još uvijek nije započelo.

Optužnica sadrži pet točaka. Kutlu, predsjednika uprave Globus Holdinga terete za protuzakonitu kupnju dionica Slobodne Dalmacije, otkup dionica Kaštelanske rivijere, kredite izdane bez jamstava i osiguranja...

Dragun i Piasevolli zatražili su razdvajanje postupka. O tome će odlučiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu.

Pročitajte više