Slobodna Dalmacija platit će Jovićevu kaznu

NOVINSKA kuća "Slobodna Dalmacija" platit će 20 tisuća eura kazne na koju je njezin komentator i bivši urednik Josip Jović osuđen pred haaškim sudom zbog nepoštivanja suda objavljivanjem imena zaštićenog svjedoka u slučaju Blaškić, ako ta kazna postane pravomoćnom, potvrdio je zamjenik glavnog urednika "Slobodne Dalmacije" Mladen Krnić.

Krnić je kazao kako je ta odluka donesena "na temelju odredbi kolektivnoga ugovora i uobičajene prakse u toj kući".

"Slobodna će platiti kaznu ako to bude potrebno, što znači da će se pričekati rezultat žalbenoga postupka, jer ako Jovićeva žalba bude prihvaćena neće je trebati platiti, a ako ne, onda će je platiti Slobodna", poručio je Krnić.

Josip Jović izjavio je večeras Hini kako je "zadovoljan i zahvalan na toj gesti njegove kuće, iako je to, koliko je upoznat, uobičajena praksa u takvim slučajevima, pa nije zbog njega učinjena nikakva iznimka".

Također je istaknuo kako je ta odluka donesena "bez njegova traženja i znanja, dakle, na incijativu samoga vodstva Slobodne Dalmacije", zbog čega je posebno zahvalan.

Jović je kazao i kako mu je od jučer puno ljudi, poznatih i nepoznatih, ponudilo svoju pomoć što mu je posebno drago u ovim teškim trenucima.

Haški sud u srijedu je proglasio krivim splitskog novinara Josipa Jovića za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda i naredio mu da plati kaznu od 20.000 eura u roku od 30 dana.

Optužen je u rujnu prošle godine za ometanje pravde i kršenje naloga Haškog suda, zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka Stjepana Mesića prije šest godina te zbog toga što je nastavio objavljivati izvatke iz transkripta svjedočenja koje je svjedok iznio na zatvorenoj sjednici nakon što mu je Međunarodni sud naložio da prestane.

Jović, koji nije bio prisutan izricanju presude jer je iskoristio pravo koje mu je dalo sudsko vijeće da se, ako to želi, pismeno odrekne prava da bude prisutan u sudnici, odmah je najavio podnošenje žalbe i tužbu protiv Republike Hrvatske zbog protuzakonita lišavanja slobode.

"Kazna od 20 tisuća eura za mene nije mala stvar, iako se to članovima sudskog vijeća, kojima je to mjesečna plaća, možda ne čini, tako da bih možda radije novčanu zamijenio za zatvorsku kaznu, jer ne mogu je platiti bez zaduživanja", kazao je jučer Jović.

Izjavio je i kako je presuda "pravni i zdravorazumski apsurd, od same optužnice do presude".

Pročitajte više