"Slomljene muze" Margit Brandl u Zagrebu

MARGIT BRANDL, mlada austrijska umjetnica koja živi i radi u Bruxellesu, održat će samostalnu izložbu fotografija u Galeriji Kristofora Stankovića . Izložba nazvana "Broken Muses" bit će otvorena  do 23. veljače 2007.

Izložba u Zagrebu peta je izložba mlade fotografkinje, a ujedno i djelatnice Siemensova sektora Communications, nakon onih održanih u Beču, Bruck an der Muru i Bruxellesu gdje je održala dvije izložbe. Godine 2001. Margit je osvojila nagradu Bilderlanda koja je sada poznata pod imenom PhotoPrint Online, za svoju fotografiju Broken Muses (Slomljene muze), a njezina virtualna galerija može se razgledati na  http://www.brokenmuses.com/.

Umjetnica je fascinirana ljudima  i njihovim licima, odnosno izrazima njihovih lica i tragovima koje je život na njima ostavio i upisao. Unutrašnje ljudske slabosti najčešće se ne vide izravno. Lutke iz izloga, za razliku od ljudi, svoje slabosti i ljepotu nesavršenosti pokazuju mnogo bolje, osobito ako su ogrebane ili slomljene. Izgubljena savršenost njihova vanjskog izgleda odjednom postaje isprazna i na površini se nazire njihova "duša". I tako se na kraju i one čine ljudskima.

Gotovo sve u umjetnosti fotografiranja Margit Brandl vrti se oko promjene perspektive. Ona nikad ne prepravlja svoje radove. Ne mijenja pozadinu, tako da njezine slike odražavaju "prirodno stanje", odnosno stvarne okolnosti u kojima je fotografija snimljena. Margit sliku fotografira onako kako je vidi, onakvu kakva ona zaista jest tako da njezine slike nisu režirane ili svjesno izmijenjene. Ona ne namješta predmete i ne mijenja sliku, bilo mehanički, rukom ili digitalno, nego svjesno prihvaća selektivnu percepciju. Ona ne želi mijenjati okružje koje fotografira, ali želi mijenjati kontekst motiva svoje fotografije.

Za svoje slomljene muze Margit kaže: "One su rezultat ljudskoga rada namijenjen ljudima i to ponekad ne kao umjetničko djelo, već kao predmet s uporabnom funkcijom. Zaboravljene i slomljene, imaju određenu dozu bezvremenskoga dostojanstva, poput slomljenih muza."

Pročitajte više