Slovačka neonacistička stranka doživjela veliki poraz na regionalnim izborima

Foto: Screenshot/YouTube

SLOVAČKA neonacistička parlamentarna stranka Naša Slovačka doživjela je veliki poraz na regionalnim izborima nakon što njezin predsjednik Marian Kotleba nije reizabran za šefa regionalne vlade.

Inače, Kotleba je poznat po svojim pronacističkim stavovima, a članovi njegove stranke nerijetko se u javnosti i medijima pojavljuju pričajući revizionističke priče i hvaleći Hitlerov režim. Nisu im strani ni nacistički pozdravi o kojima nemaju loše mišljenje. Za istaknuti je i podatak kako revizionistička stranka Naša Slovačka u svom programu ima zacrtan izlazak Slovačke iz Europske unije, a NATO smatraju terorističkom organizacijom.

Debakl neonacista, vladu će sastaviti Jan Lunter

Prije četiri godine Kotleba je pobijedio na regionalnim izborima u Banskoj Bystrici, čime je iznenadio mnoge u svojoj državi.

Ipak, na novim izborima je poražen. Njegov protukandidat Jan Lunter osvojio je regionalne izbore sa 48.5 posto glasova pobijedivši Kotlebu koji je osvojio 23.2 posto glasova, službeni su podaci koji su objavljeni jučer.

Nakon završetka izbora i objave službenih rezultata, većina stranaka i koalicija koje su sudjelovale na regionalnim izborima odlučila je izraziti potporu Lunteru.

Pročitajte više