Slovački ministar: Napadač na Fica možda nije vuk samotnjak. Možda nije djelovao sam

Foto: EPA

Policija u Slovačkoj istražuje je li 71-godišnji Juraj Cintula, koji je ustrijelio premijera Roberta Fica, djelovao sam. Ministar unutarnjih poslova Matus Sutaj Estok rekao je da se istražuje je li napadač uistinu bio "vuk samotnjak" kao što se prethodno mislilo, piše Sky News.

Stanje Roberta Fica više nije opasno po život, ali je i dalje vrlo ozbiljno, rekao je danas njegov tim. Potpredsjednik slovačke vlade Robert Kalinak objavio je novost četiri dana nakon pokušaja atentata na populističkog premijera.

"Najgore čega smo se bojali je prošlo, barem zasad. Svi smo malo mirniji. Kad smo govorili da se želimo približiti pozitivnoj prognozi, onda vjerujem da smo korak bliže tome", rekao je Kalinak novinarima ispred bolnice u Banskoj Bistrici, gdje se Fico liječi.

Upucan u trbuh dok je pozdravljao pristaše

Fico je više puta upucan u srijedu u pokušaju atentata koji je izazvao novu zabrinutost zbog polarizacije društva u Slovačkoj. Fico je upucan u trbuh dok je pozdravljao pristaše. Napad na Fica bio je prvi veliki pokušaj atentata na europskog političkog čelnika nakon više od 20 godina.

Videosnimka pokazuje kako slovački premijer prilazi ljudima okupljenima na barikadama i pruža ruku kako bi se rukovali dok je jedan čovjek istupio naprijed, pružio ruku i ispalio pet metaka prije nego što je napadnut i uhićen.

Ministar Estok je ranije rekao da se osumnjičenik protivio vladinoj politici prema Ukrajini.

Napadač optužen za pokušaj ubojstva

Ficova vlada prekinula je službenu vojnu potporu Ukrajini i zauzela više proruski stav o sukobu od većine partnera iz Europske unije. Slovački specijalizirani kazneni sud presudio je jučer da osumnjičenik, kojeg su tužitelji identificirali kao Juraja C., treba ostati iza rešetaka do suđenja optuženom za pokušaj ubojstva.

Tužitelji strahuju da bi on mogao pobjeći ili počiniti druge zločine ako bude oslobođen, rekao je glasnogovornik suda. Osumnjičenik se može žaliti, ali za sada nije objavljena niti njegova izjava niti se oglasio njegov odvjetnik.

Malo je informacija o potencijalnom ubojici objavljeno u javnosti, nakon što su tužitelji rekli policiji da ga ne identificira niti da objavljuje detalje o slučaju.

Slovenski lokalni mediji navode da je riječ o 71-godišnjem bivšem zaštitaru i pjesniku.

"Ficovo stanje je i dalje jako ozbiljno"

Kalinak, koji je i slovački ministar obrane, rekao je da je Ficovo stanje još uvijek preozbiljno da bi se razmatralo njegovo prebacivanje u bolnicu u glavnom gradu.

"Pacijent je trenutno izvan životne opasnosti. Njegovo je stanje i dalje vrlo ozbiljno i potrebno mu je dugo vremena za odmor kako bi se oporavio. Čvrsto vjerujemo da će sve ići u dobrom smjeru", rekao je danas novinarima Milan Urbani, zamjenik ravnatelja bolnice u Banskoj Bistrici.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.