SLOVAČKI PREMIJER TRAŽI OD GLASAČA DA IGNORIRAJU REFERENDUM

Slovački premijer Mikulaš Dzurinda izjavio je u petak da je referendum, kojim se samo nekoliko tjedana prije ulaska zemlje u Europsku uniju traži smjenjivanje njegove manjinske vlade, nepošten i da bi ga glasači morali ignorirati.

Taj referendum što ga podržavaju oporbene stranke i sindikati uglavnom je simboličan, jer četverostranačka vlada premijera Dzurinde ima dovoljno glasova u parlamentu da preživi.

No oni koji traže prijevremene izbore pobijedit će time što će vladu dovesti u neugodnu situaciju. Referendum bi mogao preplašiti investitore i dodatno razjediniti koalicijsku vladu čija je popularnost znatno opala zbog teške gospodarske reforme.

"Jasno je da danas nismo veoma popularni, a oporba to želi iskoristiti da iznudi prijevremene izbore", rekao je Dzurinda.

"Ali nije u redu zaustaviti nogometnu utakmicu na poluvremenu, a tako nije u redu izborno razdoblje ranije završiti kad je jasno da će u drugom poluvremenu biti pozitivnih rezultata... Bilo bi važno da ljudi ignoriraju taj nepošteni događaj", rekao je Dzurinda.

Referendum je zakazan za 3. travnja, isti dan kad i prvi krug izbora za uglavnom počasno mjesto predsjednika države.

Slovačka, bivša komunistička država od 5,4 milijuna stanovnika, iduće opće izbore imat će u 2006.

(Hina) xvm ydv

Pročitajte više