Slovenac koji je bio u društvu s hrvatskim pomorcem "za dlaku" izbjegao kobni Air Franceov let

KOBNI let 447 zrakoplovne kompanija Air France 40-godišnji je Slovenac Andrej Aplinc izbjegao "za dlaku". On je povratak kući iz Rio de Janeira čekao zajedno sa stradalim hrvatskim pomorcem, 45-godišnjim Zoranom Markovićem te 42-godišnjim Filipincem, s kojima je radio na talijanskom brodu. Za razliku od Markovića i Filipinca, Aplinc se uspio ukrcati na raniji let.

> Air France objavio popis putnika: U nestalom Airbusu bio je i jedan Hrvat

> Video: Brzi pronalazak Air Franceovog Airbusa je nemoguća misija

> Video: Pilot Airbusa najavio ulazak u oluju koja je bila kobna za 228 putnika zrakoplova

> Španjolski pilot u vrijeme nestanka Air Franceovog Airbusa vidio snažan bljesak

Naime, kako ima problema s koljenima, Aplinc je molio da mu osiguraju mjesto na kojem ima više prostora za noge, kako bi ih mogao protegnuti, budući da je riječ o dugotrajnom letu. Kako na letu 447 takvih sjedala više nije bilo, službenik na aerodromskom šalteru za prijave mu je ponudio da kući krene ranijim letom za Pariz. Popio je pivu s prijateljima i požurio na let koji je kretao za sat vremena.

"Bez problema sam mogao biti s njima"

"Imao sam kartu za taj let. Na aerodromu smo bili pet sati ranije. Prilikom čekiranja sam pitao mogu li dobiti sjedalo kraj vrata, gdje ima više prostora za noge, ali mi je službenik rekao kako su na tom letu sva takva sjedala već zauzeta pa mi je ponudio raniji let, što sam prihvatio jer je to značilo da ću ranije stići kući", ispričao je Aplinc za Zurnal24.si.

No, njegovi kolege iz Hrvatske i Filipina nisu bili te sreće. Oni su ostali čekati let 447. "Ne znam što osjećam. Sretan sam što sam izbjegao taj let, ali sam i užasno tužan što su mi poginuli prijatelji. Bez problema sam mogao biti s njima", naveo je Aplinc, dodajući kako se jednako osjeća i njegova obitelj. Najsretnije su, kaže, njegove dvije kćeri.

Aplinc je naveo i kako zbog ove tragedije ne treba paničariti i kako do sada nije imao loših iskustava: "Nema mjesta panici. To se događa vrlo rijetko i vjerojatno se narednih 100 godina na toj liniji više ne će dogoditi tako nešto". Jedino zbog čega Aplinc danas žali je to što mu prijatelji kući nisu išli zajedno s njim, ranijim letom.

I.M.
Foto: AFP

Pročitajte više