Slovenac zatražio azil u Hrvatskoj

RAZOČARAN zbog rasta ksenofobije i kršenja ljudskih prava slovenski državljanin zatražio je azil u Hrvatskoj. Trenutno se nalazi u Prihvatnom centru za tražitelje azila u Kutini, a nada se da će postati druga osoba koja je dobila azil u Hrvatskoj.

Riječ je o 42-godišnjem Ljubljančaninu koji se već šest dana nalazi u Prihvatnom centru za tražitelje azila u Kutini. Radi zaštite identiteta riječki Novi list, koji je u srijedu s njim razgovarao, naziva ga Antonom.

"Po nacionalnosti sam Slovenac, ali razina ksenofobije upravljanja nekim političkim strukturama danas je, u državi u kojoj sam rođen, jednostavno neizdrživa"- kazao je Anton, po zanimanju bravar.

U prvom redu misli na neriješeni slučaj kršenja ljudskih prava, kada je slovenska vlada dopustila preseljenje jedne cijele romske obitelji iz mjesta Ambrus u izbjeglički centar u Postojni, a sve zbog optužbi njihovih susjeda koji su tvrdili da su skloni nasilju i kriminalu. Taj postupak slovenske vlade osudio je i Povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, a o njemu su pisali poznati svjetski mediji.

Da navedeni slučaj kršenja ljudskih prava nije usamljen, Anton navodi i slučaj tzv: "izbrisanih". Riječ je o oko 18 tisuća stanovnika Slovenije, "neslovencima" po rodu, koji su početkom devedesetih izgubili sva moguća prava građana Slovenije.

Iako u Sloveniji nikada nije napadan, tvrdi da je doživljavao psihički teror, a zbog njega su kaže, platili i njegovi roditelji.

Azil se odlučio tražiti nakon što je shvatio da se mora suočiti s dva politički motivirana poziva na sud, iako mu je "zagustilo" još 2002. Razočarani Slovenac je u Hrvatsku ušao ilegalno, potom je na lokaciji nedaleko od Karlovca unajmio sobu za sto kuna po noći, te se javio prvom policajcu na koji je naišao. Nakon što je potvrdio da želi zatražiti azil, ušao je proceduru koja je u tijeku.

R.I.
Foto: Kutina.hr

Pročitajte više