Slovenci najviše piva izvoze u Hrvatsku

Foto: EPA

PROSJEČNI "statistički" Slovenac godišnje popije 26 litara piva, a razina potrošnje nije se mijenjala zadnjih desetak godina, no država s poznatom pivovarskom tradicijom lani je ostvarila mali pivski deficit jer je uvoz premašio izvoz tog pića, što se dogodilo prvi put u deset godina otkako se prate podaci.

Prema podacima slovenskog državnog statističkog zavoda, objavljenima u povodu Međunarodnog dana piva koji se obilježava u petak, lani su slovenski proizvođači izvezli piva u vrijednosti 28,5 milijuna eura, dok je uvoz iznosio 29,5 milijuna. Najviše je slovenskog piva lani izvezeno u Hrvatsku, koja s "Deželom" u ovoj trgovini ima znatan robno-trgovinski manjak.

Najviše izvoza u Hrvatsku

Lani su slovenski pivari od ukupnog izvoza 28 posto realizirali u Hrvatskoj, a slijede Italija s udjelom u ukupnom izvozu od 27 posto, BiH s 21 posto, itd. S druge strane, u strukturi uvoza čak 39 posto čini austrijsko pivo, a nakon toga pivo iz Hrvatske s udjelom od 17 posto, potom Italije 10 posto, itd. 

Trgovanje  pivom najživahnije je ljeti, kada se u tri mjeseca realizira 41 posto ukupnog godišnjeg izvoza i 35 posto uvoza tog napitka, navode slovenski pivari. Do veće otvorenosti tržišta piva u Sloveniji je došlo s konsolidacijom pivarske industrije, a nakon što je veliku većinu slovenske industrije piva preuzeo Heineken, zadržavši lokalne robne marke poput Laškog i Uniona.

Pročitajte više