Slovenci neće maknuti žičanu ogradu na granici s Hrvatskom

Foto: FAH

SURADNJA Slovenije i Hrvatske na kontroli ilegalnih migracija je dobra, rekla je slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, dodajući da žica na granici ipak ostaje. Prema njenim riječima, Slovenija kontrolira situaciju s migrantima na šengenskoj granici, a i suradnja s Hrvatskom kao potencijalnom članicom šengenskog prostora je dobra.

"Hrvatska je provela brojne mjere koje su potrebne i s njom dobro surađujemo na političkoj i operativnoj razini, ali kao kandidatkinja za Schengen ona mora kontrolirati migracijske tokove na vanjskoj granici EU-a, što je velik izazov", kazala je Gjerkeš Žnidar za ljubljansko Delo.

Granica koju kontrolira Hrvatska "previše propusna"

Dodala je da je nedavno s austrijskim ministrom unutarnjih poslova razgovarala o tome kakvu pomoć dati Hrvatskoj u slučaju da bi je zatrebala jer je prema njenom mišljenju vanjska granica EU-a koju kontrolira Hrvatska "još uvijek previše propusna i još uvijek previše migranata dolazi u Schengen".

Zato bi, prema njenoj ocjeni, u sadašnjem trenutku uklanjanje žičane ograde i prepreka postavljenih u vrijeme migracijske krize 2015. bio pogrešan potez jer bi to bio signal za potencijalne migrante. "To bi bio signal da je granica otvorena, a to je neprihvatljivo i sigurno bi izazvalo masovni pritisak na granicu", kazala je slovenska ministrica, dodavši da je pravo građana na sigurnost u Sloveniji ustavna kategorija zbog čega je potrebno spriječiti ilegalne migracije. "Ilegalne migracije će i za novu slovensku vladu biti velik izazov", kazala je ona. "Za novu vladu to će biti velik politički i ekonomski izazov, a treba jasno odrediti gdje su granice naših apsorpcijskih mogućnosti kad su u pitanju azilanti", kazala je Gjerkeš Žnidar.

Pitanje migranata na slovenskoj političkoj sceni se instrumentaliziralo

Ona je dodala i da se pitanje migranata na slovenskoj političkoj sceni instrumentaliziralo. "Kompleksna pitanja azila i migracija zlorabe se u političke svrhe i na desnici i ljevici", rekla je, dodavši da se s jedne strane političkoga spektra predimenzionira opasnost masovnijeg migrantskog vala, dok na drugoj strani postoje i deklaratorni ili "salonski" liberali koji bi u Sloveniju bili spremni pustiti više desetaka tisuća potencijalnih azilanata.

U Sloveniji je u srijedu održan koordinacijski sastanak o migracijskim pitanjima na razini ravnatelja policija zemalja na tzv. balkanskoj migracijskoj ruti, kao priprema za sličan sastanak na ministarskoj razini sljedećeg tjedna u Sarajevu. Jedan od donesenih zaključaka je da je ilegalne migracije potrebno zaustaviti na njihovu izvoru i što je prije moguće.

Ravnatelj slovenske policije Simon Velički kazao je da će Slovenija pokušati osigurati potporu migracijama najizloženijim zemljama poput Makedonije, ali da treba jačati međunarodni angažman i pomoć drugim državama na balkanskoj migrantskoj ruti.

Pročitajte više