Slovenci odgovorili gradonačelniku Umaga: Hrvatsku džunglu pretvorili smo u raj

Screenshot: Grad Umag/YouTube

Slovenci uzvraćaju udarac gradonačelniku Umaga, objavio je slovenski N1. Vlasnici mobilnih kućica koji smetaju gradonačelniku Viliju Bassaneseu rekli su za N1 kako ne misle da krše zakon jer imaju mobilnu kućicu na svom zemljištu. Na optužbe o "istarskim favelama" odgovorili su da su "nekultivirane i napuštene džungle pretvorene u male rajeve na Zemlji".

Kažu da Grad za njih nema sluha i traži uklanjanje kuća, pa su se obratili i sudu.

 

"Hrvatska Istra postala je europski raj za bespravne graditelje i uzurpatore", objavio je Umag na svojim stranicama i spomenuo "ilegalna vikend-naselja" s tisućama stanovnika koja su prozvana "istarskim favelama". Umag je za neke probleme okrivio strane državljane, među kojima navodno prevladavaju Slovenci.

"Legalno su nam prodali zemljište za tada dobar novac"

To je, međutim, jako uzrujalo Slovence koji u Umagu posjeduju zemljišta na kojima se nalaze mobilne kućice za odmor. Samo na jednom mjestu postoji više od 200 parcela, veličine od 300 do 1000 četvornih metara. Kako je za slovenski N1 rekao vlasnik jedne od parcela, neki od njih posjeduju ova zemljišta od 1976. godine.

Ispričao je da su te parcele, a riječ je o poljoprivrednom zemljištu, mještani potpuno legalno podijelili, omeđili i potom prodali za tada dobar novac. Slovenci već godinama na tim parcelama imaju kamp-prikolice, a neki su s vremenom izgradili i mobilne kućice. To se, međutim, ne sviđa Gradu Umagu, koji ih želi maknuti.

Početkom prošle godine vlasnicima tih parcela počeli su slati rješenja da se vikendice moraju ukloniti. Krajem prošle godine su uklonjene prve kućice.

"Mi smo kilometar udaljeni od mora"

Slovenci su se udružili i angažirali odvjetničko društvo s kojim se zajedno bore protiv, kako su rekli, nezakonitih poteza. Sugovornik N1 televizije kaže da je na parceli imao jako dugo prikolicu, zatim je postavio mobilnu kućicu, koja nije pričvršćena, već je na kotačima. "Mogu imati sve na svojoj zemlji, čak i da imam raketu za Mars", dodao je.

"Gradonačelnik je rekao da smo mi gadovi koji uzurpiraju hrvatsku obalu. Ne shvaća da smo više od jednog kilometra udaljeni od mora. Njihovu neobrađenu, napuštenu džunglu pretvorili smo u male rajeve na Zemlji. Bacimo tisuće i tisuće eura kad odemo dolje. Čistimo, održavamo, ne bacamo otpad nigdje. To bi im trebalo biti u interesu", rekao je sugovornik televizije koji zbog vlastite zaštite želi ostati anoniman.

On rješenje još nije dobio, no ovih su ga dana dobili drugi vlasnici zemljišta u okolici. Najavio je da će se žaliti svim mogućim instancama.

"Ovdje nema betona, ovo nije Savudrija"

Prema njegovim riječima, gradonačelnik samo želi skrenuti pozornost sa svojih grijeha, zbog čega je optužio Slovence kako su zacementirali cijelu Hrvatsku. "Neka nas dođe vidjeti. Ovdje nema betona, to su samo mobilne konstrukcije", rekao je, dodavši kako ovo nije Savudrija, gdje su ljudi doista napravili betonske stupove koji se mogu srušiti.

>> VIDEO Ovo je devastirana obala u Umagu. "Tjeraju nas s plaža, kažu da su njihove"

"Slovenci su umaškom gradonačelniku trn u oku", rekla je još jedna sugovornica N1 televizije koja je sa svoje parcele morala ukloniti mobilnu kućicu. Također je uvjerena da mobilna kućica nije građevina i da može stajati na poljoprivrednom zemljištu.

Kao i neki drugi, i ona je već podnijela zahtjev Općini za prenamjenu zemljišta iz poljoprivrednog u građevinsko, no, kako kaže, Općina je to dopustila samo mještanima. Kako je rekla, zbog toga su odluke Općine Umag diskriminirajuće. Prema riječima sugovornika slovenske N1 televizije, njihova agonija s parcelama traje već 50 godina.

"Umag je država u državi"

Slovenci su strogi prema odlukama gradonačelnika.

"Umag je država u državi. Gradonačelnik je lokalni šerif. Za sebe misli da je bog i batina Hrvatske. On sve radi mimo zakona, a na kraju će te stvari platiti Umažani", kaže jedan od vlasnika zemljišta.​

Pročitajte više