Slovenci prosvjedovali protiv bioplinare čiji se smrad osjeća i u Međimurju

Foto: Google Street View

STANOVNICI Lendave u slovenskom Prekmurju prosvjedovali su protiv smrada iz lokalne bioplinare koji je gotovo nemoguće podnijeti zbog visokih ljetnih temperatura, te traže njeno zatvaranje, u čemu ih je podržala i općina, predloživši da se napravi revizija ekološke dozvole koju je privatni investitor za to postrojenje dobio u Ljubljani.

Traže da se odmah zatvori

Na protestnom okupljanju Lendavčana koje je organizirala civilna inicijative pod nazivom "Protiv smrada", u četvrtak se u tom gradiću okupilo oko 300 demonstranata, zatraživši da se boplinara odmah zatvori, objavila je Slovenska televizija.

"Tražimo da se vodi računa o zdravlju stanovnika", kazao je tijekom protesta Nikola Palmec.

Prosvjednike je podržala i lendavska općina čiji je glasnogovornik Aleš Kozar kazao da državne inspekcijske službe moraju djelovati odlučnije, a gradonačelnik Anton Balažek navodno će pozvati i premijera Miru Cerara da posreduje kako bi se dugogodišnjii problem riješio na zadovoljstvo svih.

Navodno je problem u tome da su se na dvorištu bioplinare dugo vremena nalazili klaonički otpaci koji su po tvrdnjama inspektora u međuvremenu uklonjeni, ali iz bioplinare se i dalje osjeća jaki smrad, na koji se stalno tuže građani, a osjeća se i u susjednom Međimurju.
Zatvaranje bioplinare Ekos zatražili su prije nekoliko dana i stanovnici Murskog Središća u susjednom Međimurju, desetak kilometara udaljenog od slovenske bioplinare, prenijeli su mediji u Sloveniji.

Otpaci dovedeni u Hrvatsku?

Prema portalu e-međimurje, njihov je gradonačelnik Dražen Srpak od hrvatskog ministarstva za zaštitu okoliša i prostora tražio informaciju je li istina da s otpaci koji su izazvali smrad iz slovenske bioplinare dovedeni iz Hrvatske, te podržao da se problemi zaštite okoliša za stanovnike obiju regija uskoro riješe.

Državni inspektor za pitanja zaštite okoliša Vladmir Kajzer kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju u vezi sa spomenutim slučajem da se inspektori drže zakona i da ne mogu zatvoriti bioplinaru prema zakonskim propisima koji su na snazi, osim ako se oni ne bi promijenili i tvrtci Ekos oduzela izdana dozvola.

"Smrad je medij kojega je vrlo teško nadzirati", kazao je Kajzer, dodavši da se s tom teškoćom susreću i njegovi kolege inspektori u drugim članicama Unije kad dobivaju pritužbe građana na neugodne mirise.

Pročitajte više