Slovenci strahuju da će Todorić iskoristiti Mercator za plaćanje Agrokorovih dugova



AGROKOR ne priprema neprijateljsko preuzimanje Mercatora, kaže u slovenskom dnevnom listu Finance Ivan Crnjac, Agrokorov poslovni strateg. Crnjac je izjavio da je Agrokor spreman u proces ući na prijateljski i transparentan način, kao i da firma Ivice Todorića ne planira preuzeti više od 50 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca.

No, Slovenci vjeruju kako je Agrokorov plan otkupiti Mercatorove udjele od Infofonda i Istrabenza, a zatim i od Pivovarne Laško. Autor teksta u slovenskom poslovnom dnevniku uvjeren je kako Todorić planira otkupiti većinu Mercatorovih dionica, i to po cijeni manjoj od 220 eura po dionici. U tom slučaju bi, piše Finance, prezaduženi Agrokor mogao iskoristiti Mercatorovu imovinu za vraćanje vlastitih dugova.

Crnjac to, međutim, demantira. "Nije točno da želimo svoje obaveze rješavati preko Mercatora", kaže Crnjac, te podsjeća kako je Agrokor nedavno izdao 150 milijun eura obveznica, a dodaje da je postojao interes za upis čak 700 milijuna eura. Slovenci su također u strahu da bi njihovi domaći proizvodi mogli nestati s polica Mercatora ako ih Todorić preuzme. Međutim, Crnjac kaže da je Agrokorova politika u lokalnim trgovinama uvijek držati 70 do 75 posto domaćih proizvoda.

Pročitajte više