Slovenci strahuju: Todorićev sastanak s HTV-ovcima je priprema za preuzimanje Mercatora



SLOVENSKI Dnevnik jutros je objavio kako Agrokor Ivice Todorića u velikoj tajnosti priprema neprijateljsko preuzimanje Mercatora. Prema njihovim izvorima Agrokor će se prvo odazvati na poziv za javno prikupljanje obvezujuće ponude Pivovarne Laško koja prodaje svoj udio od 23,3 posto u Mercatoru. Ponuda Pivovarne Laško ističe 9. ožujka. Sredinom travnja Agrokor planira zaključiti pregovore s Pivovarnom Laško o kupnji njihovog udjela u Mercatoru, a zatim, kako piše Dnevnik krajem travnja Agrokor bi objavio javnu ponudu dioničarima za preuzimanje Mercatora. Njihov cilj je dobiti najmanje 50 posto Mercatorovih dionica.

Slovenski Dnevnik pozvao se na tekst koji je ekskluzivno objavljen na Indexu o sastanku v.d. ravnatelja HTV-a Mislava Stipića, v.d. urednika Informativnog programa Renata Kunića, nove urednice gospodarstvene redakcije Anje Konosić i još nekih urednika i jednog novinara analizirajući da je isti bio priprema terena za stjecanje vlasništva nad Mercatorom. Napominju i da je čudno da sastanku nisu prisustvovali novinari iz drugih medija te vjeruju kako je u pitanju priprema za Todorićevo širenje na tržište njihove zemlje.

> Index doznaje: Vrhuška HTV-a i urednici iz gospodarstvene redakcije na ´briefingu´ kod Todorića

> Novinari su dužni istraživati Todorićevo poslovanje, a ne sastančiti s njima

> HND: Tražimo da vrh HRT-a odgovori zašto se sastao s Todorićem

Pivovarna Laško proces prodaje ne može zaustaviti jer im prijeti stečaj.


Dnevnik podsjeća kako je Agrokor u posljednje dvije godine dvaput pokušao doći do Mercatora. Prvi put početkom 2009. godine, kada je predsjednik Uprave Pivovarne Laško želio prodati dionice, te drugi put početkom prošle godine kada su Mercatorove dionice Istrabenza, koji posjeduje više od trećine dionica, preuzele banke. Tada je slovenski Dnevnik došao u posjed dokumenata kojima se potvrđivalo da će Agrokorovu kupnju oko 18 posto Mercatora financirati talijanska banka Unicredit ukoliko bi Agrokor sam financirao još 18 posto dionica. Danas Dnevnik piše kako će Unicredit sa Zagrebačkom bankom opet biti u ulozi financijera Agrokora te napominje kako je Zagrebačka banka glavni financijer Todorićevog imperija.

"Todorić u Milanu dogovorio posao"

Todorić je navodno ovog tjedna bio u Milanu u sjedištu Unicredit Grupe gdje su dogovoreni detalji oko preuzimanja Mercatora. Pozivajući se na hrvatske izvore, Dnevnik piše kako bi se kupnja Mercatora financirala kroz novi kredit od pola milijarde eura, a razliku bi dodali Agrokor i Europska banka za obnovu i razvoj, koja je spremna uložiti 50 do 100 milijuna eura.

U Dnevniku napominju da je Agrokor visoko zadužen.

Pročitajte više