Slovenija: 38 posto domaćinstava ima Internet priključak

UKUPNO 38 posto slovenskih domaćinstava ima internet priključak, a skoro trećina stanovništva, njih 642.000, koristi internet barem jednom mjesečno, pokazalo je najnovije istraživanje koje se redovno provodi u okviru projekta RIS (Raba Interneta v Sloveniji).

Kako je u srijedu na konferenciji za novinare izjavio Pavel Gantar, ministar za informatičko društvo u vladi premijera Antona Ropa, to Sloveniju stavlja u europski prosjek i prosjek "južnog luka" država Europske unije, no zadnjih su je godina, kako je priznao, u razvoju interneta pretekle neke tranzicijske države poput Estonije, Latvije, Litve, Češke i Slovačke.

"Na nekim smo područjima u prednosti, a na drugima zaostajemo i čeka nas mnogo posla", izjavio je prvi nositelj e-ministarstva što ga je prije tri godine osnovao ondašnji premijer Janez Drnovšek.

Među uslugama kojima se Slovenci manje koriste su elektronsko bankarstvo (100.000 korisnika), te kupovanje preko interneta, ali zato čak dvije trećina poduzeća koristi "međumrežje" (kako glasi slovenska usvojena prevedenica za "internet"). Dnevno Slovenci prime oko 50 milijuna elektronskih poruka.


Pročitajte više