Slovenija brani točenje goriva ljudima bez covid-potvrde. Petrol odustao od zabrane?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

SLOVENIJA je jučer zbog rasta oboljelih od koronavirusa uvela drastične nove epidemiološke mjere temeljene na covid-potvrdama, odnosno takozvanim PCT-uvjetima (preboljeli, cijepljeni ili testirani). 

>> Slovenija zabranila točenje goriva vozačima koji nemaju covid-potvrdu

To je sada uvjet za rad, odlazak u trgovački centar, zdravstvenu ustanovu, vožnju javnim prijevozom (od čega su izuzeti učenici osnovnih i srednjih škola), za različite uslužne djelatnosti, javne ustanove i korisnike njihovih usluga.

Uvjet vrijedi čak i za točenje goriva na benzinskim postajama. Sve je to izazvalo bijes dijela javnosti koji se sinoć prelio u nasilni prosvjed ispred zgrade parlamenta u Ljubljani. U neredima je sudjelovalo više od 8 tisuća ljudi, od kojih su neki bacali baklje na zgradu parlamenta te je ozlijeđeno sedam policajaca. 

 

>> VIDEO Kaos u Ljubljani zbog drastičnih mjera. Bacali baklje, kamenje, ima ozlijeđenih

Međutim, iz Slovenije od jučer poslijepodne dolaze pomalo zbunjujući i proturječni izvještaji o tome primjenjuje li se zaista uvjet o covid-potvrdi pri točenju goriva. 

Slovenski Petrol: Ukinuli smo blokade, možete plaćati gorivo bez ulaska u trgovinu

Slovenski list Delo tako u jučerašnjem članku piše kako im je Aleksander Salkič, direktor korporativnih komunikacija Petrola - tvrtke s najvećim brojem benzinskih postaja i skoro 60-postotnim tržišnim udjelom u trgovini naftnih derivata - "rano poslijepodne potvrdio da su na Petrolovim benzinskim postajama blokade s benzinskih postaja ukinute, ali je uvjet PCT-a i dalje obvezan te se također provjerava u slučaju ulaska na benzinske postaje."

"Njihovi radnici jučer su osjetili bijes kupaca koji su upućivali oštre riječi zbog blokiranih benzinskih postaja i provjere stanja PCT-a prije točenja goriva", navodi također Delo.

Salkič dodaje "da ljudi sada već znaju da im je potreban PCT pri ulasku u trgovine na benzinskim postajama". 

"Petrol potiče kupce na beskontaktno plaćanje - bez ulaska u trgovinu", ističe glasnogovornik Petrola.

Delo: Na benzinskim postajama drugih tvrtki propisi se uopće ne poštuju

Delo također neslužbeno doznaje "da se vladini propisi na nekim drugim benzinskim postajama uopće ne poštuju, što je dovelo do toga da je dosta kupaca Petrola jučer otišlo na druge pumpe, gdje su mogli uzeti gorivo čak i bez dokaza da ispunjavaju uvjet PCT-a".

Slovenski list Dnevnik u jučerašnjem članku na ovu temu prenosi objašnjenje iz Petrola da će "osoblje odobriti i dopustiti kupcima da napune gorivo na vanjskom dijelu prodajnog mjesta tek nakon provjere i posljedično ispunjenja uvjeta PCT-a", a da će "nakon punjenja moći izvršiti plaćanje u trgovini".

Međutim, i ovdje se ističe da će "beskontaktno plaćanje i dalje biti moguće, bez ulaska u trgovinu, izravnim plaćanjem na šalteru s aplikacijom Na cesti, mobilnim novčanikom mBills i platnim karticama putem Petromata". 

Iz toga bi se dalo zaključiti da u slučaju beskontaktnog plaćanja goriva covid-potvrda nije nužna. 

"Petrol se ispričava svim kupcima zbog neugodnosti koje će nastati zbog zahtjeva uredbe"

"Potpuna usklađenost sa zahtjevima vladine uredbe iznimno je zahtjevna jer zahtijeva zapošljavanje dodatnih zaposlenika, veće operativne troškove i, prije svega, promjenu ustaljenih navika kupaca. Zbog toga se Petrol već ispričava svim kupcima zbog neugodnosti koje će nastati zbog zahtjeva uredbe. Svakako očekujemo produljenje vremena servisa i, posljedično, probleme s protokom vozila na prodajnim mjestima jer će se dugi redovi zasigurno pojaviti na i ispred benzinskih postaja", objasnili su iz Petrola za Dnevnik.

Slovenske novice također prenose priopćenje Petrola da su blokade s benzinskih postaja uklonjene jučer poslijepodne. Ujutro su, naime, radnici provjeravali ispunjavanje PCT uvjeta kod kupaca prije punjenja gorivom i ulaska u trgovinu. 

Portal Koroške novice pak javlja da su zaposlenici Petrola u popodnevnim satima od uprave dobili upute da svatko može natočiti gorivo.

Pročitajte više