Slovenija direktno kupila lijek koji je možda mogao spasiti Matijanića. Hrvatska nije

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL, Shutterstock

LIJEKA Paxlovida za koronavirus u Hrvatskoj nema i ne zna se hoće li ga uskoro biti. Ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da ga treba nabaviti na razini Europske komisije.

U međuvremenu je 19 zemalja članica odlučilo nabaviti lijek izravno od proizvođača, među njima i Slovenija. Paxlovid je možda mogao spasiti život novinara Indexa Vladimira Matijanića.

"Ne mogu reći da među pacijentima vlada zainteresiranost, nisu se raspitivali ovih dana", rekla je u razgovoru za N1 Teja Germovnik iz Gorenjske ljekarne u Sloveniji.

To i ne čudi jer lijek koji je za kućnu uporabu i sprječava komplikacije propisat će liječnici, i to posebno oprezno s obzirom na moguće nuspojave u kombinaciji s drugim lijekovima.

Slovenci nisu čekali kraj pregovora, sami su nabavili Paxlovid

"Propisivat će se pacijentima kod kojih postoji veći rizik, poput starijih, kroničnih bolesnika i pacijenata s težim bolestima", rekla je Darja Potočnik Benčić iz Slovenske ljekarničke komore. Slovenija sada raspolaže s tisuću kutija, naručit će u drugoj fazi još pet tisuća.

"Kad smo planirali količine, očekivali smo da ćemo u kolovozu i rujnu imati pad broja zaraza. To se nije dogodilo, broj zaraza ne pada, ali lijek je moguće naručiti i, ako bude potrebno, to ćemo i napraviti", rekla je Tatjana Lejko Zupanc iz Klinike za infektologiju UKC Ljubljana.

Slovenija je jedna od 19 zemalja Europske unije koja je Paxlovid nabavila izravno od Pfizera, ne čekajući kraj pregovora koje za cijelu EU vodi Europska komisija.

Slovenska liječnica: Trebamo Paxlovid, ne možemo čekati

"Vjerojatno zato što je to dugo trajalo i zato što su i mnoge druge zemlje same bilateralno počele naručivati lijek. Ne znamo kada će dogovor na razini Unije biti potpisan, a lijek nam je potreban zbog ovakve epidemiološke situacije", navela je Tatjana Lejko Zupanc iz Klinike za infektologiju UKC Ljubljana.

Istovremeno Paxlovida u Hrvatskoj još nema, o čemu se posebno počelo pričati nakon smrti našeg kolege Vladimira Matijanića kojem je prije rečeno da lijekova nema, a u bolnicu nije primljen.

Beroš: Bolje je da taj lijek nabavimo kad i ostale članice

Ministar Vili Beroš zagovara zajednički pristup i nabavu na razini Europske komisije koja već dugo traje jer tvrdi: "To je bolje, što zbog sigurnosti lijekova, što zbog drugih faktora."

"Jednako tako su se pokazala važna jamstva u isporukama, a nisu zanemarivi ni financijski učinci velikih količina nabave, kao i sve druge prednosti kada s dobavljačem pregovara i ugovara strana koja zastupa više stotina milijuna građana. Pritom sagledavamo i ostale mogućnosti nabave te ne zatvaramo vrata bilateralnim pregovorima", rekli su iz Ministarstva zdravstva za N1.

Hrvatska pregovara s Pfizerom, no i to već traje nekoliko mjeseci, a pomaka nema. Beroš je ranije govorio da nije istina da ima narudžbenicu na stolu koju ne želi potpisati, a ni jedna strana ne otkriva gdje je zapelo.

"U vezi bilateralnih ugovora o nabavi antivirusnog lijeka Paxlovida smo u razgovorima s vladama diljem svijeta, uključujući Hrvatsku. Naš cilj je isporučiti ovu oralnu terapiju što je prije moguće i po pristupačnoj cijeni, podložno regulatornom odobrenju zemlje. Pojedinosti naših razgovora su povjerljive", naveli su iz Pfizera.

Pročitajte više