Slovenija i uprava tvrtke negoduju: Vlasnici Mercatora traže pregovore s Agrokorom

KONZORCIJ banaka i Pivovarna Laško su kao vlasnici Mercatora odlučili da će tri tjedna o prodaji razgovarati samo s Agrokorom Ivice Todorića.

Agrokor je bio jedan od četiri ponuđača za kupnju Mercatora. Odluku su vlasnici donijeli jučer i kazali su vodstvu Mercatora, koje se sastalo na izvanrednoj sjednici, te je danas informacija o ekskluzivnom pregovaranju s Agrokorom objavljena na stranicama Ljubljanske burze, piše Delo. Agrokor je na nedavno završenom javnom natječaju dao najbolju neobvezujuću  ponudu za 50,03 posto dionica slovenskog trgovačkog diva. Agrokor je ponudio 221 euro, dok su tri financijska fonda, koja su se natjecala, dala niže ponude. 

Agrokorovi financijeri traže dubinski pregled poslovanja

Prodajni postupak se zakomplicirao jer bez dubinskog pregleda Mercatorova poslovanja financijeri Agrokora u ovom poslu, Europska banka za obnovu i razvoj te Međunarodna financijska korporacija, ne žele ući u posao, piše slovenski Dnevnik. Oni traže neke podatke o poslovanju Mercatora kojih nije bilo u informacijskom memorandumu uz natječaj na kojem su prikupljane neobvezujuće ponude. Agrokorove financijere posebno zanima stanje Mercatorovih kreditnih ugovora i podaci o nekretninama.

Konzorcij banka i Pivovarna Laško traže da Mercatorova uprava odobri takav pregled, ako se Agrokor obveže na tajnost podataka. Dnevnik kaže kako se prodaji Mercatora Agrokoru protivi slovenski ministar financija Franci Križanić. Najavljuje da će se Slovenija, kao dioničarka EBRD-a, službeno žaliti zbog preuzimanja Mercatora sredstvima te banke. List piše kako se konzorciju banaka i Pivovarni Laško žuri zaključiti posao prodaje Mercatora.

Upitna financijska konstrukcija Agrokora


Dnevnik piše i da je upitna održivost financijske konstrukcije koju je ponudio Agrokor za kupnju Mercatorovih dionica. Slovenske banke se, u slučaju zaključenja posla, namjeravaju zaštititi klauzulom po kojoj bi imale pravo na odštetu ako ne dođe do posla u slučaju pogrešne financijske konstrukcije Agrokora.

U odgovoru Uprave Mercatora na pismo vlasnika većinskog paketa da se da potpora ekskluzivnom postupku prodaje tvrtke Agrokoru, omogući pregled financija i imovine te razgovori s upravom i razgovor s kreditorima, uprava slovenskog trgovačkog lanca je upozorila da je Agrokor najveći konkurent Mercatoru u regiji Zapadnog Balkana.

"Mercator bi postao ovisno društvo o Agrokoru"

U odgovoru predsjednika Uprave Žige Debeljaka stoji kako bi, u slučaju da se posao završi, Mercator postao ovisno društvo o Agrokoru. Izrazili su i bojazan zbog činjenice da obje tvrtke djeluju u četiri države te nije jasno kako bi se postavili regulatori tržišnog natjecanja u tim zemljama. U pismu koje su potpisali Žiga Debeljek i članica uprave Melita Kolbezen piše i da bi se prodajom Mercatora Agrokoru mogla prouzročiti nenadoknadiva šteta njenim dioničarima i zaposlenicima. Ističu kako je "zakonska dužnost uprave da štiti interese kompanije i njezinih zaposlenika", piše Delo.

Pročitajte više