Slovenija: Ispad "Krškog" potaknuo stručnjake na razmišljanje

KRATKOTRAJNI ispad nuklearke Krško u nedjelju ujutro nije izazvao probleme u opskrbi električnom energijom, ali je stručnjake u Sloveniji ponovo potaknuo na razmišljanje o sve većoj potrošnji i potrebi novih izvora energije i obnove prijenosne mreže.

Slovenski mediji podsjećaju u ponedjeljak da je prije dvije godine došlo do istodobnog isključenja nuklearke i termoelektrane Šoštanja, što je skoro dovelo do raspada elektroenergetskog sustava.

Slovenija do 2008. godine mora poboljšati sustav dalekovoda i uvesti u sistem nove energetske izvore, izjavio je u ponedjeljak direktor Slovenskog elektrogospodarstva Vekoslav Korošec, a na važnost korištenja drugih izvora energije upozoreno je i u Velenju, gdje je u nedjelju obilježena 130. godišnjica rudarstva na svečanosti kojoj se odazvao i predsjendik Janez Drnovšek. Energetski izvori su ograničeni i potrebno ih je racionalno koristiti, rekao je Drnovšek na proslavi, dodajući da se s tim problemom susreće cijeli svijet i da se ne treba prerano odricati nekih izvora energije. Do sada je u Velenju iskopano 200 milijuna tona lignita koji će, kako se planira, biti i glavno gorivo za pokretanje turbina u budućem petom bloku termoelektrane Šoštanj, uz Krško najveći izvor energije u susjednoj državi.



Pročitajte više