Slovenija: Izvanredna sjednica parlamenta o novom šefu diplomacije početkom idućeg tjedna

IZVAREDNA sjednica slovenskog parlamenta na kojoj će se odlučivati o prijedlogu premijera Antona Ropa da sadašnjeg ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela naslijedi profesionalni diplomat, sadašnji ambasador u Njemačkoj Ivo Vajgl, započet će u ponedjeljak, a glasovanje o novom ministru očekuje se u utorak, drugog dana izvanredne sjednice, odlučio je u petak kolegij predsjednika parlamenta Boruta Pahora.

Na sjednici se očekuju polemički tonovi jer će obrazloženje zašto želi Rupelov odlazak s mjesta šefa diplomacije dati premijer Anton Rop, a isto tako mogućnost za jednosatni odgovor dana je i Rupelu.

Kao što je poznato, Anton Rop predložio je Rupelovu smjenu zbog Rupelova navodnog udaljavanja od Stranke liberalnih demokrata (LDS) i njegova približavanja desnici tri mjeseca prije parlamentarnih izbora. Za smjenjivanje Rupela s mjesta ministra vanjskih poslova i dovođenje Ive Vajgla na to mjesto potrebna je natpolovična većina zastupnika koji budu nazočni na sjednici.

Vlada za to u parlamentu ima potrebnu većinu, a premijer Anton Rop izjavio je nakon sastanka s koalicijskim partnerima u Vladi, u četvrtak navečer, da su njihova stajališta o smjeni ministra vanjskih poslova usklađena.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više