Slovenija: Kampanja za NATO referendum na vrhuncu

Glavni tajnik NATO saveza George Robertson posjetit će idućeg ponedjeljka Sloveniju u sklopu turneje po državama koje su pozvane da se pridruže tom savezu u drugom krugu njegova širenja.

´Ulaskom u NATO Slovenija će dobiti mjesto za jednim od najvažnijih svjetskih stolova. Izbor koji se pred vama nalazi jest biranje između izolacije i suodlučivanja´, rekao je Robertson potkraj prošlog tjedna u razgovoru danim pred posjet za slovenske elektronske medije.

Robertson je istaknuo da Slovencima ne donosi nikakvu posebnu poruku, ali da vjeruje kako će slovenski birači pred referendumom o uključenju u Europsku uniju i NATO koji se održava 23. ovog mjeseca shvatiti da je za njihovu državu ´uključenje bolje od izolacije´ i da neutralnost ´nije rješenje´ zbog blizine nestabilnog Balkana.

U danima pred ´povijesne referendume´ o ulasku u Europsku uniju i NATO savez Ljubljanu će među ostalim, kako je najavio ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, posjetiti i mnogi drugi europski i inozemni političari, a među ostalim i Romano Prodi te Javier Solana.

Više javnih tribina diljem države ovog će tjedna biti održano na temu: NATO da ili ne, što je po ispitivanjima javnog mnijenja, za razliku od pozitivnog odnosa koji imaju prema Europskoj uniji, još neriješena dilema prosječnog slovenskog birača. Podrška birača uključenju u NATO savez zadnjih je mjeseci, osobito zbog iračke krize, u stalnom padu, a ispitivanje Politbarometar izvedeno u veljači pokazuje da je 40 posto za uključenje, 40 posto protiv, a 20 posto je neodlučnih.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je da ispitivanja na većem broju birača pokazuju veću naklonjenost NATO-u od standardnih koje je objavio Politbarometar.

Pročitajte više