SLOVENIJA LOBIRA PROTIV PROGLAŠENJA GOSPODARSKOG POJASA RH

Slovenska diplomacija nastavlja intenzivno lobiranje u međunarodnim krugovim radi onemogućavanja mogućeg proglašenja gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranskom moru.

Kako je u petak priopćilo slovensko ministarstvo vanjskih poslova, o aktualnim stvarima vezanim uz hrvatsku namjeru državni tajnik u tom ministarstvu Samuel Žbogar informirao je tijekom razgovora u Ljubljani Luciena Chabasona, koordinatora mediteranskog akcijskog plana u UN-ovom programu za ekologiju (UNEP).

Tom je prilikom, priopćili su slovenski diplomatski izvori, izražena obostrana suglasnost o važnosti ekološke zaštite Jadrana, pri čemu je - kako se tvrdi - Chabason rekao da između država u Sredozemlju postoji prešutni dogovor da se isključive ekonomske zone (EEZ) ne proglašavaju.

Chabason je, navodi se, primijetio da je stvar u Jadranu posebno osjetljiva i stoga što je riječ o poluzatvorenom moru, te pozdravio slovensku inicijativu da se na razini ministara okoliša i prostora održi posebna konferencija o održivom razvoju Jadranskog mora na kojoj bi sudjelovale sve zainteresirane države.

Pročitajte više