Slovenija: Mercator prijeti otpuštanjem

NAJVEĆI slovenski trgovački lanac "Mercator" upozorio je u ponedjeljak svoje djelatnike da ne potpisuju peticiju za referendum o ograničavanju rada nedjeljom i praznicima jer bi u tom slučaju bilo otpušteno najmanje 500 zaposlenih.

Mercator u Sloveniji zapošljava oko 10.000 ljudi, a svoje supermarkete ima i u Hrvatskoj, BiH i Srbiji.

"Pravo je svakog zaposlenog da se sam odluči, ali je referendum nepotrebno trošenje novca poreznih obveznika. Eventualna zabrana rada nedjeljom i praznicima samo bi u Mercatoru ostavila bez posla najmanje 500 ljudi i nasilno promijenila način života i navike kupnje. Zato neka svatko sam razmisli o svojoj odluci u skladu sa svojom savješću i našim poslom", upozorio je okružnicom direktor Mercatora Zoran Jankovič.

Jankovič tvrdi da se sindikalna središnjica zaposlenih u trgovini, koja je prošlog tjedna počela prikupljati potpise za referendum kojim bi se broj nedjelja i praznika dopuštenih za rad trgovina sveo na najviše 10 u godini umiješala u područje "izvan njezine nadležnosti" i podsjeća da su Mercatorovi zaposlenici dali pismeni pristanak da će raditi nedjeljom, što je u skladu sa sadašnjim zakonom.

Pročitajte više