Slovenija: Odluka o NATO-u bez izjašnjavanja Drnovšeka

SLOVENSKI predsjednik Janez Drnovšek neće se posebno izjašnjavati o svom stajalištu prema uključenju države u NATO savez, kako je od njega zahtijevala parlamentarna oporba na sjednici posvećenoj dilemama oko raspisivanja referenduma u tu organizaciju.

Stajališta predsjednika su jasna i jednaka onima koje je zastupao kao premijer, priopćili su predstavnici vlade na početku sjednice parlamenta koja je otpočela u četvrtak popodne.

Oporbeni socijaldemokrati (SDS) i Nova Slovenija (N.Si) zahtijevali su naime da se odluka o raspisivanju referenduma o uključivanju u EU i NATO odgodi do petka, kada bi Drnovšek u parlamentu pojasnio svoje izjave u Davosu da američka unilateralna akcija u Iraku smanjuje mogućnosti da referendum o uključenju u NATO uspije.

Parlamentarni zastupnici na sjednici osim raspisivanja referenduma moraju odlučiti i o tome hoće li on biti politički obvezujući za sve i hoće li se nepravilno ispunjeni listići brojati kao glasovi protiv, kako to predviđa sadašnji zakon o referendumu. Za oporbu - koja nastavlja neformalne konzultacije s vladinim predstavnicima - upitna je i forma referenduma koji je savjetodavne, a ne zakonski obvezujuće naravi.

´Savjetodavni referendum je samo skupa anketa, a ne odlučivanje glasača´, upozorili su predstavnici oporbe, a bivši premijer Andrej Bajuk izjavio je da bi pogrešne odluke o referendumima mogle imati ´teške posljedice´.

Slovenske nevladinen organizacije koje se protive intervenciji SAD-a u Iraku priopćile su da će krajem ovog tjedna u Ljubljani ispred parlamenta i američke ambasade održati mirne proturatne demonstracije.

Prema ispitivanju javnog mnijenja izvedom ovog mjeseca u okviru projekta ´Politbarometar´ sklonost Slovenaca uključivanju u NATO je početkom ove godine doživjelo strmi pad. U prosincu prošle godine za ulazak u NATO glasovalo bi naime 54,8 posto građana, a u siječnju samo 44 posto.

Pročitajte više