Slovenija: Stanje na području pranja novca nije zabrinjavajuće

STANJE na području ilegalnog pranja novca u Sloveniji nije zabrinjavajuće, izjavio je u razgovoru za mariborski list "Večer" od utorka Klaudijo Stroligo, voditelj službe u ministarstvu financija koja se bavi tim problemom, opovrgnuvši tako učestale tvrdnje u političkim raspravama o većim razmjerima te pojave.

U zadnjih 10 godina u Sloveniji je zaplijenjeno oko 12 milijuna eura za koje se sumnja da je povezano s pranjem novca, od čega su sudski postupci dokazivanja da novac izvire iz kriminalne djelatnosti završeni u desetak posto slučajeva. Stroligo je česte političke rasprave u vezi s pranjem novca i korupcijom ocijenio pretjeranima jer njihov udio u kaznenim djelima pada.

Slovenija je što se tiče tog problema izložena kao zemlja koja se nalazi na dodiru talijanske i balkanske mafije, prisutne su i pojave pranja novca preko osnivanja off-shore poduzeća u zapadnim i prekomorskim zemljama, a pranjem novca bave se profesionalci za to područje, ali i sami počinitelji kaznenih djela iz kojih izvire novac. Među tim kaznenim djelima su utaja poreza, ilegalna prodaja droga, alkohola i cigareta, ali i poslovi povezani s korupcijom i kaznenim djelima u Sloveniji, ocijenio je Stroligo koji već 10 godina vodi ured za suzbijanje pojava pranja novca.

Pročitajte više