Slovenija za određivanje granice traži "načelo pravičnosti" uz koje nitko nije sudio od 1920. godine

NAŠ PREDSTAVNIK u Mješovitoj hrvatsko-slovenskoj komisiji za postizanje sporazuma o iznošenju spora pred međunarodno pravosudno tijelo Davorin Rudolf tvrdi kako Slovenci žele uvesti načelo pravičnosti u sudovanje, što bi značilo da se sud ne mora držati međunarodnih normi.

On kaže kako je Slovenija ponudila tri sudišta za rješavanje spora koja naša strana nije odbila. Jedini uvjet Slovenaca je da se na sud izađe uz "načelo pravičnosti". "Ako države ovlaste Sud da tako presuđuje, onda suci nisu dužni primijeniti međunarodno pravo, nikakav ugovor koji inače obvezuje državu, već presuđuje onako kako on smatra da je pogodno", objasnio je to načelo u intervju Slobodnoj Dalmaciji Davorin Rudolf.

Svaka strana to načelo treba tumačiti kako hoće

Na pitanje što to znači za Sloveniju, Miha Pogačnik, koji je ovih dana dao ostavku na mjesto slovenskog supredsjedatelja ovom komisijom, je rekao kako svaka strana to načelo treba tumačiti kako hoće.

Rudolf tvrdi kako od 1920. godine do danas, niti jedan međunarodni sud u svijetu nije sudio po "načelu pravičnosti". "Pitam vas, koja bi država dopustila da joj sud odlučuje po svojemu nahođenju o državnome teritoriju, granicama. Pa za to postoji međunarodno pravo, ugovori, praksa država", rekao je Rudolf te dodao kako su se Slovenci "ukopali" na tom pitanju, te ako Hrvatska ne pristane na to načelo, da se na sud neće niti ići.

I.Kri.
Foto: AFP

Pročitajte više