Slovenija: Zbog manjih prihoda na prodaju premijerov zrakoplov?

SLOVENSKO ministarstvo financija u ponedjeljak je započelo razgovore s proračunskim korisnicima usmjereno u smanjivanje njihove potrošnje za 200 do 300 milijuna eura u ovoj godini, a zbog manjih prihoda na prodaji bi se mogao naći i premijerov zrakoplov.

Ministar financija Dušan Mramor izjavio je potkraj prošlog tjedna da će, zbog manjih proračunskih prihoda zbog precijenjene ocjene o ekonomskom rastu u ovoj godini, biti potreban rebalans državnog proračuna i program štednje u javnim financijama. Slovenski financijski stručnjaci zbog novih ocjena o recesiji u Europi i svijetu smatraju da rast nacionalnog proizvoda u ovoj godini neće moći premašiti tri posto, a proračunski deficit zato će se povećati na 1,4 posto bruto nacionalnog proizvoda.

Premijer Anton Rop izjavio je da je njegova vlada zbog programa štednje razmatrala mogućnost prodaje Falcona 2000, luksuznog vladina zrakoplova koji je prošle godine za 35 milijuna USD kupio njegov prethodnik na mjestu premijera, ili pak njegova davanja u zakup.

Slovenska zrakoplovna kompanija Adria Airways demantirala je vijesti kako je zainteresirana da kupi ili uzme u najam taj vladin zrakoplov, navevši da se ne bave poslovnim prijevozom i da spomenuti avion nije u njihovoj cjenovnoj kategoriji.

Pročitajte više