Slovenska izborna kampanja u presudnom tjednu

Kampanja za slovenske parlamentarne izbore koji se održavaju 3. listopada ulazi u presudno razdoblje, a stranka premijera Antona Ropa uvjerena je da će uspjeti othrvati porastu popularnosti oporbe koju predvodi Janez Janša.

Predsjednik izbornog stožera Ropovih liberalnih demokrata (LDS) Gregor Golobič izjavio je da očekuje da će LDS u novom parlamentu osvojiti najveći broj glasova, dok će na desnici koju predvodi Janša i njegova Demokratska stranka (SDS) doći do čišćenja, odnosno promjena u vodstvu nakon izbornog poraza.

"Janša je nakon odlaska Janeza Drnovšeka s čela naše stranke osjetio da ima priliku za totalnu pobjedu, no novi će neuspjeh njegovu koaliciju dovesti do ozbiljne unutarnje diskusije", rekao je u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina" Gregor Golobič.

Zadnja ispitivanja javnog mnijenja provedena krajem prošlog tjedna govore da se prednost Ropovog LDS-a u odnosu na Janšin SDS smanjila, no liberalni blok i dalje je u prednosti.

Anketa koju je u nedjelju navečer objavila slovenska televizija govori da će za LDS sa sigurnošću glasovati 16,6 posto, dok je tjedan dana ranije isti odgovor dalo 17,9 posto. S druge strane, za SDS bi sada glasovalo 13 posto birača u odnosu na 12,7 posto od prije jednog tjedna.

Ton u završnici ovogodišnje kampanje za parlamentarne izbore dat će svojim nastupima ovog tjedna i čelnici ljevice i desnice.

Premijer Rop sredinom tjedna otvorit će 100 metara visok vijadukt i dionicu autoceste kod Kopra, a Janša će u subotu na Kongresnom trgu u Ljubljani govoriti na okupljanju Rupelovog Zbora za republiku. Na prvom će skupu biti prisutni vodeći slovenski gospodarstvenici i stranke bliže Ropovoj opciji, a na Kongresnom trgu lideri iz vremena slovenskog osamostaljivanja. Iako za potonji skup nekadašnji slovenski predsjednik Milan Kučan navodi da ga podsjeća na nekadašnje "mitinge", organizatori tvrde da na njemu ne treba očekivati izgrede, nego narodnu zabavu kojoj će prisustvovati desetak tisuća građana sklonih političkim promjenama.

Neizravnu potporu Ropovoj vladi u subotu će na zasjedanju svoje nestranačke udruge "Forum 21" dati i sam Kučan, a glavna je tema sastanka foruma "Budućnost Slovenije".

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više