Slovenska vanjska politika bez novogodišneg predaha

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel u utorak će otputovati u dvodnevni radni posjet Ukrajini, ovoga puta u ulozi predsjedajućeg ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Slovenija je predsjedanje OESS-om preuzela od Bugarske koja je tu organizaciju vodila u prošloj godini, a nedavno ponovljene predsjedničke izbore u Ukrajini ocijenila je znakom čvrstom željom birača za daljnjim demokratskim razvitkom. Rupel će inače ciljeve slovenskog predsjedanja OESS-om izložiti u svom nastupu na zasjedanju stalnog vijeća OESS-a 13. ovog mjeseca u Beču.

Idući tjedan obilježit će i godišnje savjetovanje slovenskih diplomata. Oni će se u utorak na Brdu kod Kranja sastati s premijerom Janezom Janšom i ostalim predstavnicima nove vlade. Riječ je o tradicionalnom susretu na kojem se obično rezimiraju rezultati prošle, te izazovi i zadaće u novoj godini.

Ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel je u prošlogodišnjem obraćanju slovenskim diplomatima, osvrćući se među ostalim i na odnose s Hrvatskom, rekao da ne želi stvarati iluziju da se otvorena pitanja mogu riješiti preko noći i da su prijateljski odnosi sa susjednim državama stalni prioritet vanjske politike Slovenije.

(Hina) xfl ybs

Pročitajte više