Slovenska veterinarska uprava upozorava na manjak sredstava

Slovenska veterinarska uprava priopćila je da će u ovoj godini zbog nedostatka proračunskih sredstava smanjiti potrebne programe veterinarske zaštite čime će se povećati rizik za potrošače, te doći u pitanje izvoz nekih prehrambenih artikala.

Odobrena sredstva od oko 200 milijuna kuna manja su od odobrenih u prošloj godini i za 40 posto manja od potrebnih, izjavio je na konferenciji za novinare direktor slovenske veterinarske uprave Zoran Kovač.

´Neke od propisanih zadaća jednostavno nećemo moći obavljati. Tako nećemo moći platiti testiranja na brucelozu, leukozu i tuberkulozu onako kako je propisano i kako od nas zahtijeva Europska unija, želimo li izvoziti meso i stoku na europska tržišta´, izjavio je Kovač. On je dodao da sredstva nedostaju i za izvođenje testova za BSE, te materijalne troškove 150 zaposlenih, među kojima je mnogo terenskih inspektora.

Između ostalog, upozorio je Kovač, u pitanje će doći i sredstva od 20 milijuna kuna koja je Sloveniji za gradnju nacionalnog veterinarskog instituta odobrila EU preko Phare programa jer državnim proračunom nije osiguran isti toliki iznos koji država mora dati kao svoje učešće.

Pročitajte više