Slovenska vlada izdala priopćenje kako se ponašati u susretu s grbavim kitom

GRBAVI kit koji se posljednjih tjedana mota po Savudrijskoj vali ili Piranskom zaljevu natjerao je slovensko Ministarstvo okoliša i prostora da izda priopćenje kako se Slovenci trebaju ponašati u njegovoj blizini.

U tom dokumentu piše kako se kitu ne treba približavati na manje od 100 metara. "Svako uznemiravanje i ozljeđivanje životinje je zabranjeno i kažnjivo", piše u priopćenju te se dodaje kako ga je zabranjeno voditi prema obali ili ga na bilo koji način usmjeravati ili dirati. Slovenski građani su upozoreni i da je plivanje uz kita ili njegovo hranjenje ne samo zabranjeno nego i opasno. Ne zbog opasnosti da će čovjeka pojesti, nego zato što bi ogromna životinja mogla ozlijediti plivača samo ako ga udari.

Buka motora ometa kitovu orijentaciju te bi se zbog toga mogao uznemiriti

Slovensko ministarstvo preporuča kapetanima brodova da svoja plovila usmjere dalje od kita te da ne plove u njegovom smjeru, a buka motora mogla bi mu omesti sposobnost orijentacije i uznemiriti ga. U slučaju da se kit uznemiri, a to pokazuje udaranjem repom po vodi treba se što prije udaljiti od njega, ali to treba učiniti polako da se ne bi još više uznemirio, pišu slovenski mediji.

Kit koji je okupirao sporan zaljev i veselo pliva između hrvatske i slovenske obale težak je 20-ak tona i ribarima bi mogao pričinjavati mnogo štete, jer je "po prirodi" poprilično gladan i na dan pojede 2 tone sitne ribe.

I.Kri.
Foto: Diego Makovac (Cropix)

Pročitajte više