Slovenska vlada najavljuje strože kontrole covid-potvrda

Ilustracija: EPA

EPIDEMIOLOŠKA situacija u Sloveniji i dalje se pogoršava, a vlada najavljuje striktniju kontrolu covid-propusnica, za sada bez uvođenja novih mjera.

U posljednja 24 sata potvrđeno je 1965 novih zaraza koronavirusom, uz devet preminulih, a u bolnicama je 10 posto više oboljelih nego prije tjedan dana, objavila je u petak slovenska vlada.

"Broj zaraza raste, zbog toga je nužno da se i dalje držimo svih zaštitnih mjera, a najvažnije je cijepiti se, kako bismo zaustavili širenje epidemije", navela je vlada Janeza Janše u petak na Twitteru najavivši da će centri za cijepljenje biti otvoreni i u dane vikenda te da će se oštrije nego do sada kontrolirati covid-propusnice.

Kako prenose mediji, to posebno važi za zapadni dio zemlje, gdje je u posljednje vrijeme najviše zaraženih. Zato će covid-propusnice ubuduće, najavljuju, kontrolirati inspektori, nakon što se pokazalo da ih, na primjer, vlasnici lokala i nekih drugih mjesta gdje je uz potvrde moguće okupljanje ljudi nisu nadzirali kako treba, a dodatne kontrole uvest će se i u radnim sredinama.

Situacija se pogoršava

Sa 6867 testova potvrđeno je 1965 zaraza, uz udio pozitivnih od 28.6 posto među testiranima, što govori o pogoršanju epidemiološke situacije u posljednje vrijeme.

Prije sedam dana bilo je 1100 novozaraženih uz 21.4 posto pozitivnih nalaza i tad je umrlo pet osoba.

Sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu povećao se u petak za 9.4 posto i iznosi 1437 slučajeva zaraze, u porastu je i 14-dnevna incidencija, koja iznosi 760, dok je trenutno aktivno 16.040 slučajeva.

Pogoršava se i stanje u bolnicama, gdje je sada već 440 oboljelih, od čega njih 122 na intenzivnom liječenju.

Prije tjedan dana bila su 403 hospitalizirana, od čega 116 na intenzivnim odjelima, a infektolozi predlažu da se uvedu nove restrikcije i protuepidemijske mjere nakon što broj bolesnika na intenzivnim odjelima prijeđe 150.

Broj cijepljenih punim dozama cjepiva pomalo se povećava i trenutno iznosi 52.6 posto populacije, dok je najmanje jednu dozu dobilo 56 posto stanovništva.

Na novom epidemiološkom zemljovidu Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC) Slovenija ostaje kao cjelina označena tamnocrvenom bojom, koja označava najlošiju epidemiološku sliku, a premijer Janez Janša ne isključuje uvođenje novih restrikcija i moguće zatvaranje društvenog života ako se trendovi razvoja epidemije uskoro ne preokrenu, javljaju slovenski mediji.

Pročitajte više