Slovenske političke stranke o napadu na irak

NAJVEĆI dio slovenske javnosti i političkih stranaka u četvrtak je negativno ocijenio američkobritansku akciju u Iraku, a neki smatraju da bi ona mogla srušiti potporu uključenju Slovenije u NATO prije nedjeljnog referenduma.

U ispitivanjima javnog mišljenja na početku tjedna broj onih koji su za uključenje bio je dvostruko veći od protivnika NATO-a.

"Akcija u Iraku predstavlja kršenje međunarodnog prava i osnivačke povelje UN-a u kojoj se ne može naći podloga za nju", izjavio je za slovenski radio u četvrtak Borut Bohte, profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Ljubljani.

"Žalim zbog akcije, ali smatram da će glasači u nedjelju znati ocijeniti na ona nije povezana s našim učlanjenjem u NATO", rekao je u razgovoru za slovenski radio nekadašnji premijer i predsjednik oporbenih demokršćana Andrej Bajuk, dok nekadašnji ministar obrane i predsjednik oporbenih socijaldemokrata (SDS) Janez Janša smatra da bi neuspjeh referenduma bio posljedica krive vladine politike koja se nije snalazila u vezi s iračkom krizom i izlaz je vidjela samo u stavljanju na jednu ili drugu stranu koje je kriza izazvala u međunarodnoj zajednici.

"Ovo što se oko Iraka događa moglo bi zapravo povećati broj onih koji će izaći na referendume o uključenju u EU i NATO, pa i onih koji podrže naše uključenje u Sjevernoatlantski savez", rekao je Jelko Kacin, predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta i zastupnik vladajućih liberalnih demokrata.

Sasvim je drugog mišljenja Miran Potrč, parlamentarni zastupnik koalicijske Udružene liste socijalnih demokrata. "Postupak SAD-a u izrazitoj je suprotnosti sa stajalištima našeg članstva oko iračke krize", izjavio je.

Pročitajte više