Slovenski aktivist za legalizaciju kanabisa i njegov prijatelj oslobođeni

Foto: Facebook screenshot MD Produkcija

SLOVENSKI dugogodišnji aktivist za legalizaciju kanabisa i njegov prijatelj oslobođeni su na mariborskom sudu od optužbi za proizvodnju i prodaju kanabisa, nakon što je policija pronašla šest kilograma sušene indijske konoplje i 44 biljke.

Sanjin Jašar i Tomaž Zagoršek oslobođeni su i na ponovljenom suđenju u Mariboru, nakon što je 26 svjedoka predočilo svoje medicinske dokumentacije i opisalo kako im je konoplja pomogla, prenio je portal Mariborinfo.com.

Nije bilo negativnih posljedica konzumacije

Sudsko vijeće je uzelo u obzir i to da se u vrijeme sudskog procesa konoplja više nije nalazila u prvoj skupini droga, nego u drugoj, što je umanjilo ozbiljnost navodnog kaznenog djela.

Sudsko vijeće je ustanovilo da je većina od 26 svjedoka proizvode s kanabisom dobivala besplatno te da im je korištenje pomoglo.

U izvještaju mariborskog portala je navedeno da su suci, razmatrajući iskaze svjedoka, zaključili da uživanje spomenutih supstanci nije imalo negativnih posljedica. Bilo je "pozitivno i neškodljivo", preneseno je iz obrazloženja presude, kojom je optuženima oprošteno kazneno djelo.

Tužiteljica najavila žalbu

Jašar je uhićen početkom 2016. godine kada je policija pronašla spomenutu količinu konoplje u Kulturnom centru Pekarna, koji je optuženi koristio. Jašar se tijekom suđenja branio kako je konoplju proizvodio i nabavljao za kuhanje pripravaka kojima je pomagao bolesnim ljudima. 

Zagoršek se pak na optuženičkoj klupi našao jer je u prostoru sa zasađenom konopljom pronađen i njegov DNK. 

Državna tužiteljica Januša Kušar Rotman je medijima najavila žalbu nakon presude.

"I dalje inzistiram na tome da je to kazneno djelo. Kanabis u Sloveniji još nije legaliziran i još je uvijek reguliran kao ilegalna droga. Stoga slobodna trgovina njom nije dopuštena. Osobe zadužene za uzgoj također nisu imale relevantnu dozvolu nadležnog ministarstva", poručila je tužiteljica.

 

Pročitajte više