Slovenski diplomat: Hrvatska za EU čeka zemlje regije

BORUT Šuklje, slovenski novinar, zastupnik i diplomat se osvrnuo na nedavne događaje u slovensko-hrvatskim političkim pitanjima te je ocijenio da Slovenija mora ustrajati u pregovorima na stajalištima drugog Rehnovog prijedloga, te mora zahtijevati da parlamenti obiju država ratificiraju sporazum o graničnom pitanju prije Hrvatskoga ulaska u EU.

Prema njegovim riječima, za Sloveniju je to ključno pitanje jer Hrvatska ima i drugih problema koje koče njen europski put.

"Glavni haški tužitelj Serge Brammertz je prije dva dana bio u posjeti Hrvatskoj, a i dalje nije poznato što je s hrvatskim poglavljem Pravosuđe.", rekao je Šuklje. Prema njegovim riječima, najvažnije pitanje je kako će se EU širiti. "Hoće li dio Balkana biti izuzet bez obzira na rizike koje taj čini donosi, ili će se Balkan doživljavati kao cjelinu.", naglašava Šuklje, te dodaje "Pitanje je može li EU primiti samo Hrvatsku bez obzira na Srbiju i situaciju u Bosni i Hercegovini."

Šuklje je upravo to pitanje naglasio kao globalno pitanje o hrvatskom pristupu EU, bez obzira na granične pregovore sa Slovenijom.", prenosi slovenski Dnevnik.

Šuklje je bio ministar kulture Republike Slovenije, generalni tajnik slovenske vlade i ministar za unutarnje poslove. 

Pročitajte više