Slovenski dužnosnik o ICC-u

Današnji razgovori slovenskih dužnosnika i američkog izaslanstva o potpisivanju posebnog sporazuma sa SADom kojim bi se Slovenija obvezala da neće izručivati američke građane ICCu predstavljali su "stručne konzultacije i razmjenu mišljenja", rekao je dužnosnik slovenskog MVPa.

Kako je u vezi razgovora s američkim izaslanstvom rekao Borut Bahnič iz slovenskog MVP-a razgovori su predstavljali "stručne konzultacije i razmjenu mišljenja" u pogledu mogućnosti da "američka očekivanja budu ispunjena preko već postojećih bilateralnih sporazuma između Slovenije i SAD".

Mahnič je dodao da će Ljubljana u pogledu ICC-a postupati "u skladu sa smjernicama Europske unije".

Slovenske nevladine udruge Amnesty International Slovenia (AIA) i Forum za levico (FL) u priopćenjima su u ponedjeljak izrazile protivljenje potpisivanju sporazuma sa SAD o neizručenju njezinih državljana ICC-u.

Ocijenile su takve prijedloge pritiskom američke strane kojemu ne treba podleći. AIS je ocijenio da bi takvim sporazumom Slovenija kršila svoje obveze koje je preuzela potpisivanjem međunarodnog ugovora kojim je ICC osnovan.

(Hina) fl sb

Pročitajte više