KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Slovenski infektolog: Hrvatska ima dobru strategiju protiv korone, brojke to kažu

ANDREJ TRAMPUŽ je infektolog iz Slovenije koji radi u Berlinu. Pozitivno ocjenjuje hrvatsku strategiju u borbi protiv koronavirusa. Evo što je rekao u razgovoru za N1.

"Hrvatska je uzela dobru strategiju u ovoj pandemiji i to se vidi prema brojkama koje idu dolje."

Mjere moraju ići dalje

Međutim, smatra da bi prvi na popisu za cijepljenje trebali biti stariji, bolesni i druge ranjive osobe.

Mjere se moraju nastaviti, bez obzira na pad broja novozaraženih, istaknuo je Trampuž.

"I dalje treba nastaviti s mjerama, jer kad se olakšava, onda će brojke ići gore. U Njemačkoj brojke padaju, a ipak od danas idu strože mjere."

Kazao je i kako svi želimo da cijepljenje ide brže, ali i da smo znali da na početku cijepljenja neće biti dovoljno doza.

"Europa može raditi zajedno"

"Nadam se da će uskoro biti i novih cjepiva. Sve države imaju taj problem da nemaju dovoljno cjepiva. Da, države koje su individualno kupovale od proizvođača imaju bolju situaciju nego Europa, ali ako bi svaka država u Europi radila za sebe, onda manje države kao Slovenija ili Hrvatska možda ne bi dobile ništa za sebe. Također, ako radimo zajedno, imamo više podataka koje možemo dijeliti i ako se pokaže da ima neki problem, tu isto tako Europa može raditi zajedno", istaknuo je Trampuž pa dodao:

"Hrvatska je dobra u vakcinaciji, tako da puno država može učiti od nje kako da to logistički naprave."

No ne slaže se s implementacijom tzv. covid-putovnica.

"Mislim da je to pogrešno, da se napravi privilegija za one koji se cijepe. Svatko sam može odlučiti hoće li se cijepiti ili ne, to je više moralno pitanje", zaključio je.

Pročitajte više