Slovenski mediji: Država želi da američki fond kupi Mercator

Ilustracija: EPA

LJUBLJANSKI Dnevnik objavio je kako ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek želi da trgovački lanac Mercator, koji još nije prenesen na grupu Fortenova, kupi američki investicijski fond Apollo Global Management, a tu vijest prenose i drugi slovenski mediji.

Kako prenosi slovenska novinska agencija STA, koja se također poziva na Dnevnik, Počivalšek želi da Mercator kupi američki fond koji je prije par godina kupio, a potom uspješno restrukturirao mariborsku banku Nova KBM, a o tome je nedavno razgovarao s predstavnikom Apolla Micheleom Rabaom.

Ministarstvo potvrdilo da su pozvali predstavnika Apolla na razgovor

U slovenskom Ministarstvu gospodarstva na to su kazali kako je Počivalšek predstavnika Apolla pozvao na razgovor i da želi da Mercator dobije zdravog, stabilnog i strateškog vlasnika.

"Budući da je  Apollo uspješno restrukturirao i sanirao Novu KBM, ministar je želio provjeriti interes toga fonda za ulazak u vlasničku strukturu Mercatora, o kojemu ovisi deset tisuća radnih mjesta u Sloveniji i pola milijarde eura narudžaba slovenskih dobavljača", naveli su s tim u vezi u slovenskom Ministarstvu gospodarstva, a prenose mediji.

Kako dodaju, Mercator je za sada još u vlasništvu "starog" Agrokora, jer bi za njegov prijenos na Fortenova grupu suglasnost trebale dati i slovenske banke - vjerovnice, a nije poznato jesu li za prodaju slovenskog trgovačkog lanca američkom fondu zainteresirane dvije ruske banke, Sberbank i VTV i ostali vodeći vlasnici.

U slovenskom Ministarstvu gospodarstva potvrdili su međutim da se Počivalšek idućeg mjeseca tijekom međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Petersburgu namjerava sastati s direktorom Sberbanka Hermanom Grefom.

Fortenova bez komentara

U Fortenova grupi nisu željeli komentirati navod ljubljanskog "Dnevnika", niti izjave iz slovenskog Ministarstva gospodarstva, prenose slovenski mediji.

Uprava Mercatora inače je u četvrtak objavila da je s bankom VTB Europe potpisala ugovor o refinanciranju 80 milijuna duga po boljim uvjetima od ranijih, te da je ruska banka time "iskazala snažnu potporu i povjerenje u uspješnost poslovanja grupe Mercator".

Nakon ostvarenog gubitka u 2017. Mercator je lani poslovao s, doduše skromnom, ali ipak dobiti od 1,6 milijuna eura, uz ukupne prodajne prihode u visini 2,18 milijardi eura koji su se lani povećali za 1,2 posto.

Pročitajte više