Slovenski mediji o zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu na Jadranu

SLOVENSKI mediji s pažnjom prate razvoj situacije oko zaštićenog ekološkoribolovnog pojasa (ZERP) pred trojni sastanak koji će se u petak održati u Bruxellesu, ali su vrlo rezervirani u pogledu prognoza i jučerašnje najave hrvatske vlade da će izaći s prijedlogom rješenja.

Kako u članku u srijedu navodi mariborski list "Večer", interes Hrvatske u vezi sa spomenutim "sporom" je "zadržati ga na mrtvoj točki", jer ne želi doći u situaciju da njenu morsku vezu s Italijom presijeca slovenski morski koridor. Uz to, list prenosi i izjavu ministra vanjskih poslova Žužula, izrečenu prilikom susreta sa šefom njemačke diplomacije Fischerom, da će se to otvoreno pitanje biti riješeno u europskom kontekstu.

Isto čini i ljubljansko "Delo", koje prenosi Fischerovu ocjenu da je Hrvatska faktor stabilnosti, te da takvi sporovi postoje i u Europskoj uniji, pa i teži od ovoga.

"Delo" uz to u okviru navodi da je hrvatska vlada jučer najavila da će u petak "ponuditi konkretan prijedlog o početku primjene saborske odluke o ribolovno-ekološkom pojasu", no da "pojedinosti nisu željeli priopćiti javnosti".

Službeni izvori jučer najavljenu inicijativu nisu komentirali.

Pročitajte više