SLOVENSKI MINISTAR OKOLIŠA O NUKLEARCI KRŠKO

Slovensko ministarstvo okoliša i prostora priopćilo je u ponedjeljak da se zauzima za mirno rješenje spora oko nuklearke Krško, ali nije spremno pristati na uvjete otkupa koju je u predarbitražnom postupku postavio HEP kao suvlasnik nuklearke.

Kako je navedeno u priopćenju za javnost, slovenska strana i dalje preferira da slovenski parlament ratificira sporazum, a da se odmah nakon toga uđe u postupak otkupa hrvatskog udjela u nuklearci.

´Stupanjem na snagu međudržavnog ugovora o Krškom Slovenija bi stekla mnogo bolju osnovicu za dodatne pregovore kojima bi se prilagodili financijski aneksi sporazuma. Ako bi parlament ratifikaciju i odbio, vlada bi lakše pripremila odgovor na zahtjev HEP-a nego u slučaju da se o tome u parlamentu uopće ne donese odluka´, izjavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare ministar okoliša i prostora Janez Kopač.

Kopač je upozorio da od 28. siječnja, kada je slovenska strana dobila predarbitražnu ponudu HEP-a, počinje teći tromjesečni rok koji bi u slučaju da se HEP-u ne dade odgovor doveo do arbitraže i da stajalište Slovenije u tom smislu treba donijeti što prije.

Po Kopačevim riječima i hrvatska Vlada smatra da je miran dogovor o pitanju nuklearke bolji od arbitraže, o čemu je, kako je dodao, dobio i jamstvo potpredsjednika Vlade Slavka Linića prilikom njegova nedavnog službenog posjeta Ljubljani.

Slovenski izvori u vezi sa stajalištem ministarstva okoliša i prostora navode kako se vlada odlučila da s ratifikacijom ipak pokuša u parlamentu, ali bi odmah nakon toga pokrenula pregovore o otkupu hrvatskoga vlasničkog udjela.

Pročitajte više