Slovenski ministar prometa odbacio tvrdnje špeditera

Slovenski ministar prometa Jakob Presečnik odbacio je u nedjelju tvrdnje domaćih špeditera o velikim problemima koje imaju u tranzitu kroz Austriju, te ocijenio da neće biti blokade granice koju su zbog toga najavili za ponedjeljak 12. siječnja. L

"Da nismo 23. prosinca potpisali bilateralni dogovor s Austrijom o 15.000 tranzitnih dozvola za prvu polovicu ove godine, naši bi kamioni vjerojatno već bili zaustavljani na granici", rekao je Presečnik u razgovoru za slovensku televiziju, ocijenivši da do najavljene blokade neće doći.

Presečnik je ustvrdio da je kvota od 15.000 tranzitnih dozvola za slovenske špeditere dovoljna jer se zasniva na broju izdanih dozvola u 2002. godini. Kako je pojasnio, slovenski će prijevoznici spomenutu kvotu zapravo moći u potpunosti iskoristiti do 1. svibnja, kada će tranzitni režim kroz Austriju biti vjerojatno liberaliziran za sve nove članice EU-a.

Presečnnik je potvrdio da će glavni odsjeci nacionalnog programa gradnje autocesta biti završeni do 2008. godine,a među njima kompletiran i potez od tunela Karavanke do hrvatske granice, te iz Austrije preko Maribora do Zagreba. Ipak, prioritet gradnje imaju trase na slovenskoj obali i gradnja velikog tunela Trojane kako bi se povezao istok i zapad Slovenije. Presečnik je zajamčio da ukupni troškovi nacionalnog autocestovnog programa neće premašiti 6 milijardi eura, te da će se dugovi moći servisirati od cestarine nakon što se uvede naplata prema efektivnom korištenju cesta, odnosno prevaljenoj kilometraži.

Pročitajte više