Slovenski MUP priprema izdavanje rješenja "izbrisanima"

Slovensko ministarstvo unutarnjih poslova priprema se za izdavanje rješenja o neprekinutom domicilu za "izbrisane neslovence", najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare ministar unutarnjih poslova Rado Bohinc nakon sjednice vlade koja je raspravljala o tom pitanju. L

Bohinc je rekao da će se rješenja za "izbrisane" izdavati kronološki, na temelju prihvaćenog zakona ako on stupi na snagu, a ukoliko dođe do najavljenog referenduma kojim oporba taj zakon želi osporiti, onda neposredno na osnovi pravorijeka ustavnog suda koji je prije godinu dana presudio da je ukidanje domicila neslovencima koji nisu tražili slovensko državljanstvo bilo protuzakonito.

Oporba tvrdi da bi izdavanje rješenja bez zakonske podloge bilo nezakonito, a jedan od njenih prvaka Janez Janša izjavio je nedavno da bi oporbena koalicija u slučaju dolaska na vlast kazneno gonila općinske službenike koji bi takva rješenja izdavali samo na osnovi naputaka i samo na osnovi pravorijeka ustavnog suda.

Predsjednik države Janez Drnovšek apelirao je zadnjih dana višekratno na političke stranke da "smire loptu" oko politički vrućeg pitanja "izbrisanih" koje, kako je dodao, narušava ugled Slovenije u svijetu. Drnovšek se zalaže da se sporan zakon poništi kako bi stranke mogle postići novi konsenzus o tome kako riješiti spomenuto pitanje. Na zahtjev 33 zastupanika lijevog centra o predmetu će ponovo raspravljati ustavni sud, no slovenski analitičari ocjenjuju da će se neugodna "trakavica" vući još nekoliko mjeseci i biti jednom od glavnih tema prilikom proljetnih "europskih" i jesenskih parlamentarnih izbora.

(Hina) fl sd

Pročitajte više