Slovenski obiteljski zakon: Homoseksualni parovi će moći usvajati djecu?

O NOVOM obiteljskom zakonu koji je u posljednjim tjednima izazvao velike polemike i razbuktao slovensku političku pozornicu, danas će raspravljati i zastupnici slovenskoga parlamenta. Vladajuća koalicija podržava novi zakon i poslala ga je u parlamentarnu proceduru dok se oporbene stranke tome oštro protive zbog članaka kojima se izjednačavaju istospolne obitelji s heteroseksualnima. Upravo zbog te odrednice novoga zakona, slovenska oporba traži referendum.

Prijedlog novoga obiteljskoga zakona koji u slovenski pravni sustav unosi mnoge novosti, najveće je nesuglasice izazvao upravo zbog izjednačavanja homoseksualne zajednice s heteroseksualnom do prava prema kojem je istospolnim partnerima dozvoljeno usvajanje djece. Taj prijedlog je protivljenje doživio već u trenu javne rasprave koja se okončala u listopadu prošle godine. Iako su već tada oporbene stranke i neke civilne udruge zaprijetile referendumom, predlagatelj nije želio mijenjati prijedlog zakona te je zadržao koncept širenja koncepta obitelji.

Referendum besmislen?

Jučer su koalicijski zastupnici još jednom podržali zakon naglašavajući da novi zakon u središte pozornosti stavlja prava djeteta te ne ruši tradicionalne obitelji. Prema riječima Dejana Levaniča, "referendum kojeg predlaže oporba je trenutno potpuno besmislen", prenosi slovenska Demokracija.

Oporbeni predstavnici smatraju da je obiteljski zakonik koji istospolne parove izjednačava s heteroseksualnima i daje im mogućnost posvojenja djece "neprihvatljiv". Civilna inicijativa za obitelji i prava djeteta je jučer slovenske zastupnike ponovo pozvala da ne glasaju za sporni dokument. Vođa inicijative, Aleš Primc je naglasio i da je većina slovenskih državljana protiv ovoga obiteljskoga zakona.

Pročitajte više