Slovenski obiteljski zakon: Jednaka prava na brak i posvajanje za homoseksualne parove?

LIBERALNA demokracija Slovenije, jedna od stranaka u koaliciji koja sačinjava slovensku vladu glavna je pobornica promjena u Obiteljskom zakonu i potpunog izjednačavanja istospolnih zajednica s heteroseksualnima od instituta braka do posvajanja djece. Ministarstvo za rad, obitelj i socijalna pitanja predstavilo je novi prijedlog Obiteljskog zakona.

Prema riječima slovenske ministrice unutarnjih poslova, Katarine Kresal, postoji mogućnost da novi slovenski obiteljski zakon uđe u hitnu proceduru.

Novim zakon bila bi izjednačena prava homoseksualnih parova s heteroseksualnima

Novi Obiteljski zakon mijenja definiciju zakonske veze tako da više ne bi bilo razlike između prava i dužnosti istospolnih s heteroseksualnim parovima. Taj prijedlog je Ured za žensku politiku predlagao već 1993. godine, ali nije bio prihvaćen. 1998. godine je nastao novi prijedlog za pravno uređenje istospolnih parova, iako nikada nije pravno prihvaćen. 2005. godine vladina koalicija je prihvatila Zakon o registraciji istospolne partnerske veze koji je istospolnim parovima omogućavao minimalna prava.

Ako dođe do toga da predlagani Obiteljski zakon bude prihvaćen slovensko zakonodavstvo na tom području bit će izjednačeno s najboljim zakonima EU, prenose slovenski mediji.
Istospolni i heterosekualni parovi su po pravima i dužnostima izjednačeni u Španjolskoj, Belgiji, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj, a homoseksualni brakovi su ozakonjeni u Kanadi, Južnoafrićkoj republici te u šest saveznih zemalja Amerike.

Pročitajte više