Slovenski parlament "dekriminalizirao" prostituciju

IZMJENAMA zakona o javnom redu i miru zastupnici u slovenskom parlamentu u četvrtak su "dekriminalizirali" davanje spolnih usluga za što su temeljem dosadašnjeg zakona suci mogli izricati kazne do 60 dana zatvora.

Prema riječima predlagača te izmjene, zastupnika Romana Jakiča, time su priznata "građanska prava" onih koji se bave prostitucijom i daje im se mogućnost slobodnog izbora. Predlagači su upozorili da izmjena ne znači legalizaciju prostitucije u smislu djelovanja osoba koje druge prisiljavaju na tu djelatnost.

Slovenski mediji u vezi s time navode kako je za područje prostitucije, kojom se u Sloveniji po ocjenama policije bavi oko 1500 osoba, sada potrebno mnogo toga dodatno regulirati, od zdravstvene kontrole, preko oporezivanja i plaćanja obveznih doprinosa za osiguranje jer izmjene zakona zapravo tu djelatnost iz ilegala prevode u jednu vrstu gospodarske djelatnosti. Prilikom ispitivanja javnog mišljenja oko priprema prvog zakonskog prijedloga za dekriminalizaciju prostitucije 1996. godine protiv takvog poteza opredijelilo se 59 posto ispitanika, no drži se da je danas taj odnos drukčiji.

Pročitajte više